Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΡΑΣ ΟΔΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ)

Φτιάχνω μόνος μου σαπούνι ....

Υλικά : Να θυμόμαστε την αναλογία 1,3,6.

1 κιλό καυστική σόδα(Την αγοράζουμε από μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό)*
3 κιλά νερό βρύσης.
6 κιλά ελαιόλαδο (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα ή πολυκαιρισμένο ελαιόλαδο αφού τα περάσουμε από ένα τουλουπάνι ώστε να καθαρίσουμε τα στερεά κατάλοιπα που υπάρχουν.
Δύο πλαστικές λεκάνες ή δοχεία από χρώματα χωρητικότητας 5 και 15 λίτρων. Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα.
Πλαστικά γάντια.
Ένα ξύλινο πλαίσιο διαστάσεων 50x40x20 εκατοστά (θα χρησιμοποιηθεί για καλούπι)
Ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόψουμε το σαπούνι.
Mία παλιά εφημερίδα.

Παρασκευή: 
Η όλη διαδικασία γίνεται σε ανοικτό χώρο π.χ. σε μία ταράτσα.
Στρώνουμε μερικά φύλλα από την εφημερίδα και πάνω στην εφημερίδα τοποθετούμε το ξύλινο πλαίσιο.
Παίρνουμε το μικρό δοχείο των πέντε λίτρων και ρίχνουμε τα τρία κιλά νερό.
Στη συνέχεια διαλύουμε στο νερό ένα κιλό καυστική σόδα με την κουτάλα και με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι μας και να φοράμε τα πλαστικά γάντια γιατί διαφορετικά θα κάψουμε τα χέρια μας αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Στο άλλο δοχείο των 15 λίτρων ζυγίζουμε έξι κιλά ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα νερού σόδας στο δοχείο με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα. Αρχίζει ο σχηματισμός σαπουνιού και στη συνέχεια πήζει το ελαιόλαδο.
Μετά ρίχνουμε στο καλούπι το σαπούνι.
Μετά από πέντε ώρες περίπου κόβουμε με το μαχαίρι το σαπούνι για πρώτη φορά και την επομένη μέρα αφαιρούμε το καλούπι και κόβουμε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.

Παρατηρήσεις: 
Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά καλό θα ήταν να το αφήναμε σε ανοιχτό χώρο ένα με δύο μήνες για να ωριμάσει.
Από το ξύλινο πλαίσιο θα δούμε να φεύγουν κάποια απόνερα. (Είναι απολύτως φυσιολογικό).
Με αυτή τη συνταγή παράγονται περίπου οχτώ κιλά σαπούνι.
Αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό για να καθαρίζει τους λεκέδες από τα ρούχα και να πλενόμαστε καθημερινά.
Σε περίπτωση που το δέρμα έχει συγκάματα είναι ιδανικό. Αντιθέτως αν πλυθούμε με τα συνηθισμένα μοσχοσάπουνα του εμπορίου η περιοχή που έχει συγκαεί τσούζει περισσότερο. Αυτή τη συνταγή την έχω πάρει από τη γιαγιά μου που ζούσε στα Κύθηρα και την είχε δωρίσει στο νησί ο δερματολόγος Ιωάννης Στρατηγός πρώην διευθυντής του νοσοκομείου Συγγρού. Το σαπούνι από ελαιόλαδο το χρησιμοποιώ καθημερινά.


Πηγή: http://zoixorisxrimata.blogspot.gr


* Η καυστικη ποτασα (ΚΟΗ) ειναι βασικο συστατικο για την παρασκευει σαπουνιου. Οι παλαιοτεροι ηξεραν και την παρασκευαζαν απο την σταχτη, που εμενε στο τζακι. Θα πρεπει να δωθει προσοχη, στο οτι η σταχτη που χρησιμοποιειτε ειναι ΜΟΝΟ απο καθαρα/γνησια ξυλα και δεν περιεχουν αλλες ουσιες. Ουτε καν επεξεργασμενα με χημικα ξυλα.

Κοσκικιζουμε την σταχτη, ωστε να παρουμε μια απαλη πουδρα (οπως το αλευρι) και μετα, αφου την τοποθετησουμε σε ενα κουβα, προσθετουμε τοσο νερο, ωστε το μιγμα να παρει την υφη πχ. μιας κρεμας. Αφηνουμε το μιγμα, αρκετη ωρα, μεχρι να συγκεντρονετε στο επανω μερος ενα καφετι υγρο. Αυτο το υγρο ειναι η ποτασα. Για να δοκιμασουμε αν ειναι ετοιμη, βαζουμε ενα αυγο (κατα προτιμηση χωριατικο) και αν επιπλεει ειναι ενταξει, αν οχι, αφηστε το μιγμα πιο πολυ ωρα ή προσθεστε σταχτη και αφηστε το παλι να βγαλει τα υγρα.

Nα διευκρινησω οτι αλλο ειναι το "καυστικο αλας", (NaOH) που χρησιμοποειτε και αυτο για την παρασκευει σαπουνιου και αλλο η καυστικη ποτασα (ΚΟΗ). Με την καυστικη ποτασα φτιαχνονται μαλακα/υγρα σαπουνια ενω με το καυστικο αλας, σκληρα. Σε συνταγες που χρησιμοποιουνε καυστικη ποτασα αλλα τελικα παρασκευαζετε σκληρο σαπουνι, θα παρατηρησετε οτι στην συνταγη χρησιμοποιειτε σιγουρα αλατι. Στην ουσια χρησιμοποιωντας το αλατι (NaCl) με την καυστικη ποτασα, παρασκευαζετε καυστικο αλας και γιαυτο το σαπουνι τελικα βγαινει σκληρο.

Ενας αλλος τροπος για να φτιαξετε την ποτασα, ειναι να παρετε ενα κουβα και αφου του κανετε τρυπες στον πατο βαλτε ενα πανι και μετα γεμιστε το με σταχτη. Τοποθετηστε καπου ψηλα τον κουβα με την σταχτη και απο κατω βαλτε ενα δοχειο για να περισυλλεξετε την ποτασα. Ριξτε σιγα-σιγα νερο στον κουβα με την σταχτη. Θα δειτε οτι σιγα-σιγα απο κατω θα πεφτει το ιδιο σκουροχρωμο/καφετι υγρο. Οταν αρχισει και γινετε διαφανες σημαινει οτι βγαινει νερο, μονο και πρεπει να σταματησετε. Κανετε παλι την δοκιμη με το αυγο για να δειτε αν ειναι ενταξει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.