Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Aπαγόρευσαν στην Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος ενεργειακός προμηθευτής!


Ιρακ-Ιραν-Συρία υπέγραψαν το 2011, τη συμφωνία για τον αγωγό "Φιλίας" όπως ονομάστηκε, με δυναμικότητα 110 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα.
Ο αγωγός, βάσει σχεδιασμού θα περνούσε απο Κύπρο και Ελλάδα, διοχετεύοντας Ιρανικό φ.α. στην Ευρώπη και θα αναβάθμιζε τη χώρα μας αυτομάτως.
Φυσικά, ο αγωγός φιλίας ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του ΤΑΡ και του Ναμπούκο, και η ανακοίνωσε, τότε της δημουργίας του, εξόργισε τη Τουρκία και σηματοδότησε την έναρξη των εχθρικών σχέσεων της με τη Συρία και όλα όσα επαλούθησαν.
Αλλά δεν ήταν μόνο η Τουρκία που δυναμίτησε τη συμφωνία...
Ο κυριότερος ανταγωνιστής του Ιράν σε ενεργειακά στη περιοχή, το Κατάρ ήταν αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ματαίωση της συμφωνίας και όπως αναφέρθηκε στη Wikileaks, προθυμοποιήθηκε μαζί με άλλες δυνάμεις να αποσταθεροποιήσει τη Συρία, ρίχνοντας τον Ασσαντ και βγάζοντας την απο το σχέδιο του αγωγού και την ειρήνη, να δώσει μια και καλή μήνυμα στο Ιράν και το Ιράκ να μην ελπίζουν σε αγωγούς.
Άμεσα, το Κατάρ πρότεινε σε συνεννόηση με την Τουρκία τη κατασκευή αγωγού όπου διαμέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, έπρωχνε στην Ευρώπη το φ.α. του Κατάρ.
Φυσικά η Συρία, που εντωμεταξύ είχε εντοπίσει κοιτάσματα 284 δισεκατομμυρίων κυβικών στην Χομς, αποτέλεσε το απόλυτο "φιλέτο" στη περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι οι τζιχαντίστες την έβαλαν πρώτο στόχο.
Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία το Κατάρ, ξεκίνησαν συζητήσεις κάτω απ'το τραπέζι με τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις, βάζοντας στόχο, τη πλήρη καταστροφή της Συρίας και φυσικά τη ματαίωση του αγωγού που υπόσχονταν πολλά και στην Ελλάδα.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.