Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Η Ελλάδα αλλάζει στρατόπεδο…


Προς τον κινέζικο παράγοντα στρέφεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας. Με έναν μακροσκελή λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας προανείγγειλε την ένταξη της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι διαδικασίες μάλιστα φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και αναμένεται η χώρα να ενταχθεί στην Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Αν και μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, η στροφή αυτή της Ελλάδας ίσως φανερώνει μία προσπάθεια για απομάκρυνση από τον δυτικό παράγοντα.

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. Και δεν βλέπουμε τις σχέσεις μας μέσα από το πρίσμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως βλέπουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη συμμετοχή άλλων εταιριών, ιδιωτικών εταιριών σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς διότι εμείς έχουμε μια λογική όχι να πουλήσουμε κρατικές υποδομές, αλλά να αξιοποιήσουμε κρατικές υποδομές. Και η Κίνα είναι μια χώρα που έχει μια αντίληψη συνεργασίας αμοιβαίας ωφελείας ανάμεσα στις δυο πλευρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Λιμένα Πειραιά.

«Γι’ αυτό και το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε. Και ο στόχος της κινεζικής COSCO αλλά και της Κίνας, είναι, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, να αναπτυχθεί μια πολυεπίπεδη συνεργασία αμοιβαία επωφελής».

Η Κίνα είναι ένας από τους βασικότερους εταίρους της Ελλάδας και ίσως η συνεργασία αυτή να ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία με τον ρωσικό παράγοντα, τον οποίο η κυβέρνηση είχε αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναμονή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου