Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Η Μόσχα αναστέλλει προσωρινά τη χρήση των ιρανικών βάσεων μετά από απειλές των ΗΠΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, η ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής της χρήσης της αεροπορικής βάσης του Hamadan στο Ιράν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία φαίνεται να είναι μια χειρονομία κατευνασμού από την πλευρά της Μόσχας για να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική κλιμάκωση με την Ουάσιγκτον.

Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να απείλησαν τη Μόσχα μέσω των συνήθων ανεπίσημων διαύλων. Αλλά ποιές είναι αυτές οι απειλές;

Το σημασιολογικό παιχνίδι το οποίο ξεκίνησε το Πεντάγωνο σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Συριακής Αεροπορίας πάνω από τη Hasakah, η οποία βρίσκεται σε συριακό έδαφος, κάτω από το πρόσχημα ότι θέτουν σε κίνδυνο τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις "ενσωματωμένες" στο κόρφο ορισμένων μονάδων ισλαμιστών ανταρτών και ορισμένων κουρδικών παρατάξεων φαίνεται a priori λιγότερο αποκαλυπτικό από την ατυχή προσπάθεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να το ερμηνεύσει.

Στην πραγματικότητα, η αποτυχία του ατλαντικού στρατοπέδου να σπάσει την πολιορκία του Χαλεπίου οδήγησε την Ουάσιγκτον να θολώνει τις προσπάθειες των συμμάχων της Συρίας ενθαρρύνοντας μια νέα ασύμμετρη επίθεση βάζοντας στο παιγνίδι δευτερογενείς παίκτες στο ακραίο βόρειο τμήμα της Συρίας, του οποίου η Χασάκα αποτελεί ένας από τους ζωτικούς κόμβους.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία από τους Αμερικανούς μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη συνοριακή λωρίδα, οι Ρώσοι απέστηλαν Sukhoi Su-35 που πέταγαν σε σχηματισμό κοντά στα συριακά Mig-29 διότι σίγουρα τα συριακά αεροπλάνα θα είχαν κατατριφθεί από πυραύλους του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση της Τουρκίας, η οποία ενεργεί από τούδε και στο εξής για τα δικά της συμφέροντα, υποστηρίζοντας οποιαδήποτε ομάδα που να μάχεται εναντίον των Κούρδων και του Ντάες που επωφελούνται της υλικοτεχνικής υποστήριξης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας (αλλά και άλλων σε πολύ μικρότερο βαθμό).

Αυτό εξηγεί την απογοήτευση της Ουάσιγκτον και τις έμμεσες απειλές της να καταρρίψει στο μέλλον κάθε συριακό αεροσκάφος που θα πετάξει πάνω από τους « επαναστατικούς αντάρτες με ψεύτικη γενειάδα» που κυκλοφορούν στα όρια των συνόρων Συρίας-Τουρκίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να καταριφθούν από τους Αμερικανούς. Εξ ου και οι επείγουσες συναντήσεις των Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη για τη Συρία.

Οι Ρώσοι έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους μέσω του Ιράν, αλλά η Τεχεράνη έχει υπαινιχθεί ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο και ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη στρατιωτική κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 23.8.2016

Πηγή: https://strategika51.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.