Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η Υεμένη παραχώρησε όλα τα λιμάνια, αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις στην Ρωσία


Συγκλονιστικές εξελίξεις στα γεωπολιτικά θέματα σημειώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη, με τον Πρόεδρο της χώρας Ali Abdullah Saleh, να παραχωρεί τα πάντα δηλαδή λιμάνια, αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις της Υεμένης στην Ρωσία.

Η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ρωσία καθώς με τον τρόπο αυτό χτυπάει την δύναμη των ΗΠΑ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μειώνοντας έτσι την επιρροή της στην Σ. Αραβία ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την δύναμή της στον έλεγχο της Μ.Ανατολής.

Η Υεμένη είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας επειδή βρίσκεται στο Στενό Bab al-Mandab, μια στενή υδάτινη λωρίδα που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν μέσω του οποίου μεταφέρεται το πετρέλαιο φορτωμένο στα χιλιάδες τάνκερ.

Και αυτό ακριβώς που φοβάται η Σαουδική Αραβία είναι οι Χούτις να καταλάβουν το συγκεκριμένο πέρασμα και να απειλήσουν την ελεύθερη διέλευση πετρελαίου μέσω των Στενών.

Ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σχολίασε "Η Σ. Αραβία θα πληρώσει πολύ ακριβά τον θάνατο των Ρώσων στρατιωτικών μας" (λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στην Συρία) και ζήτησε να σταλούν στην Υεμένη Ρώσοι στρατιωτικοί για την ενίσχυση των Χούθις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξόπλισε τους Χούθις με πάρα πολλά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και ήδη φάνηκε η αύξηση ισχύος τους. Αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ για το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.