Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η Α.Μέρκελ θα πληρώσει ακριβά τη στάση της στην ουκρανική κρίση


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σέρνεται στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς αντιλαμβάνεται πώς πλέον δεν την παίρνει να είναι απέναντι στις δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Αφού κατάφερε μετά από δύο μήνες να κλείσει ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, έστω και αν αναβλήθηκε για λόγους καιρικούς, ετοιμάζει τώρα τις αποσκευές της για να πραγματοποιήσει ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αυτά που έχουν να συζητήσουν Μέρκελ και Πούτιν είναι πολλά. Το βέβαιο όμως είναι πώς ο Ρώσος Πρόεδρος θα κάνει την Γερμανίδα καγκελάριο να πληρώσει τη στάση που κράτησε μέχρι τώρα στην ουκρανική στάση. Να σημειωθεί, πώς, το Βερολίνο ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, μαζί με τις ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα φυσικά.

Οι εκφραστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων Ομπάμα και Μέρκελ, που ήθελαν να απλώσουν ο πρώτος την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην αυλή της Ρωσίας και η δεύτερη να βάλει πόδι στην Ουκρανία για να ελέγξει όσο μπορούσε τους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούσαν από το Κίεβο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (κι αυτό γιατί η Γερμανία χωρίς ενέργεια είναι τελειωμένη) ηττήθηκαν.

Ο Μπάρακ Ομπάμα πήγε σπίτι του και η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται. Όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν αν όχι να ηττάται από τον Μάρτιν Σούλτς να παίζουν με διαφορά στήθους. Επιχειρεί λοιπόν η κ. Μέρκελ, από τη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά της Καγκελαρία, να φτιάξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Έχει αντιληφθεί πώς οι δύο αυτοί ηγέτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με στόχο να βάλουν και πάλι τα όρια στη σφαίρα επιρροής τους. Αναμφισβήτητα η Ρωσία είναι ο μεγάλος κερδισμένος, αφού με την έξυπνη στρατηγική της στη Συρία κατάφερε να βάλει γερά το πόδι της στη Μέση Ανατολή και να καθορίζει πλέον τις εξελίξεις.

Το Βερολίνο δεν θέλει να μείνει εκτός και παλεύει τώρα, σαφώς από μειονεκτική θέση να σώσει ότι σώζεται. Είναι αυτό που λένε το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Αυτό έπαθε η κ. Μέρκελ η οποία πλέον είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική που ακολούθησε. Στην επίσκεψη της στο Κρεμλίνο έχει να φάει… πολύ ξύλο για τη στάση της έως τώρα και την υπονόμευση της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ρώσοι, εξαιρετικοί στα θέματα στρατηγικής, στρώνουν το κόκκινο χαλί, είναι έτοιμοι να υποδεχθούν την Γερμανίδα καγκελάριο και όταν φθάσει στο Κρεμλίνο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της σκληρή γλώσσα.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί προσεχώς τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Έχουμε συμφωνήσει στην ημερομηνία», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ημερομηνία της επίσκεψης της κ. Μέρκελ «ταυτόχρονα» με τη γερμανική καγκελαρία. Η Μέρκελ και ο Πούτιν «ασφαλώς» θα συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Η Μέρκελ έχει να επισκεφθεί τη Μόσχα από τη 10η Μαΐου 2015, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους δυτικούς έχουν κλιμακωθεί εξαιτίας της ουκρανικής σύρραξης. Δεν είχε πάει να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως κι εκείνη, οι περισσότεροι ηγέτες δυτικών κρατών είχαν μποϊκοτάρει τον εορτασμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί το ίδιο διάστημα δύο φορές τη Ρωσία, μία τον Απρίλιο του 2015 και μία τον Ιούνιο του ίδιου έτους (στην Αγία Πετρούπολη) χωρίς ωστόσο να έχει εξαργυρώσει αυτές τις επαφές. Αντιθέτως μάλιστα ταυτίστηκε η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπάρακ Ομπάμα και ιδού τα αποτελέσματα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.