Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τι κρύβεται πίσω από τα "πράσινα παγκόσμια μνημόνια"

Του Άρη Δημόπουλου

Τα τσιράκια της παγκόσμιας αρχής επιστρατεύονται και πάλι για να...«σώσουν τον πλανήτη». Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων 40 από την Ελλάδα, συνυπογράφουν μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, σχετικά με τους μεγάλους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γη.

Όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, πρόκειται για μια ανανέωση, μετά από 25 χρόνια της ανάλογης προειδοποίησης, που το 1992 είχε απευθύνει η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων και την οποία είχαν υπογράψει τότε οι περισσότεροι εν ζωή νομπελίστες και πάνω από 1.700 άλλοι επιστήμονες. Η πρώτη εκείνη έκκληση μιλούσε για την επερχόμενη «τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα» και έναν πλανήτη «ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο».

Σχόλιο el.gr: Η δεύτερη αυτή μεγάλη προειδοποίηση έρχεται την ώρα που η Συνθήκη του Παρισίου φαίνεται πως αποτυγχάνει, αφού οι μόνες χώρες που εν μέρει ποιάνουν τους στόχους είναι οι ευρωπαϊκές. Ρωσία, ΗΠΑ, Ινδία και άλλες χώρες που παραδοσιακά κατέβαλαν ,πλην της δεύτερης, μεγάλα ποσά για την "προστασία του κλίματος", τώρα πλέον αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τέτοιες ενέργειες.

Μέχρι και ο ΟΗΕ κάνει εκκλήσεις για χρηματοδότηση από την Ουάσινγκτον, μιας και ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες για το κλίμα.

Το νέο «καμπανάκι» με τίτλο «Δεύτερη προειδοποίηση των επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BioScience», επισημαίνει ότι, με εξαίρεση τη βελτίωση της τρύπας του όζοντος και τη σχετική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εξελίξεις μέσα στην τελευταία 25ετία δεν είναι καθόλου θετικές.

«Η ανθρωπότητα δεν κάνει τα επείγοντα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει την επαπειλούμενη βιόσφαιρά μας» αναφέρουν οι χιλιάδες επιστήμονες και τονίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι απειλές που είχαν επισημάνει το 1992, όχι μόνο παραμένουν, αλλά «οι περισσότερες, με ανησυχητικό τρόπο, χειροτερεύουν».

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν και η δεύτερη προειδοποίησή τους δεν εισακουσθεί, θα υπάρξουν δυσοίωνες συνέπειες, όπως η καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία, ο υπερπληθυσμός και η εξαθλίωση ολοένα περισσότερων ανθρώπων. «Σύντομα», υπογραμμίζουν, «θα είναι πια πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και ήδη ο χρόνος μας εξαντλείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στις καθημερινές ζωές μας και στους θεσμούς της διακυβέρνησής μας ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι».

Σχόλιο el.gr: Υπενθυμίζουμε πως το 1992 υπογράφηκε από 180 χώρες , ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ατζέντα 21, δήθεν για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση του πλανήτη, που λίγα χρόνια αργότερα "βαφτίστηκε" κλιματική αλλαγή. Τότε ήταν που επιστρατεύτηκαν για πρώτη φορά συντονισμένα χιλιάδες "έγκριτοι επιστήμονες και νομπελίστες" για να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα.

Τώρα ζούμε την "δεύτερη μεγάλη προειδοποίησή τους.

Όπως αναφέρουν, θα χρειασθεί μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη για να πεισθούν οι πολιτικοί ηγέτες να αναλάβουν διορθωτικές πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της φύσης, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον έλεγχο των γεννήσεων, την καλύτερη εκπαίδευση, ιδίως των γυναικών, την υγιεινή διατροφή με έμφαση στη φυτοφαγία, την ευρύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων «πράσινων» τεχνολογιών κα.

Σχόλιο el.gr: Ίσως πρόκειται για το σημαντικότερο μέρος της προειδοποίησής τους, κάτι που θα πρέπει να ακουστεί παντού, μιας και λίγοι ξέρουν πραγματικά τι κρύβεται πίσω από τις δύο παγκόσμιες Ατζέντες για το κλίμα (Ατζέντα 21 και Ατζέντα 2030).

Αναφέρουν ξεκάθαρα πως θα χρειαστεί ένας "οικογενειακός προγραμματισμός των γεννήσεων, πράγμα που επί το πλείστον σημαίνει "μείωση των γεννήσεων" και μάλιστα δρστική σε όλον τον πλανήτη. Βλέπετε ακόμη και τα μωρά μολύνουν το περιβάλλουν και ως εκ τούτου θεωρούνται «περιβαλλοντικοί τρομοκράτες».

Οι επιστήμονες έκαναν γνωστό, ότι συνέστησαν μια νέα ανεξάρτητη διεθνή οργάνωση, τη Συμμαχία των Επιστημόνων του Κόσμου (Alliance of World Scientists) για να ενισχύσουν τη συλλογική φωνή τους και να ευαισθητοποιήσουν καλύτερα την παγκόσμια κοινή γνώμη.
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.