Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατασκηνωτικές εστίες μαγειρέματος

Ο τρόπος λειτουργίας

Στο εμπόριο μπορούμε να συναντήσουμε πολλών ειδών κατασκηνωτικές εστίες μαγειρέματος. Ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν, διακρίνονται σ’ αυτές που καίνε ξύλο, σ’ αυτές που καίνε αέριο και σ’ αυτές που καίνε αλκοόλ.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε εκείνες που καίνε ξύλο ξεκινώντας από το εξής βίντεο:


-βλέπουμε ότι κάτω από την εστία φτιάχνει ένα στρώμα από ξύλα. Αυτό επιτρέπει την πιο ευχερή διέλευση του αέρα και κυρίως δεν επιτρέπει να αρπάξουν φωτιά τα χόρτα στο έδαφος...

-το είδος του ξύλου θα επηρεάσει την απόδοση της εστίας. Αν τα ξύλα είναι πολύ πυκνά και με αρκετή υγρασία (λόγω του ότι είναι φρέσκα ή βρεγμένα), η εστία θα είναι αργή και μη- αποδοτική ενώ θα παράγει πολύ καπνό. Επίσης τα δέντρα που έχουν ρετσίνι θα παράγουν πολύ καπνό αν και είναι πολύ χρήσιμα στο αρχικό άναμμα της φωτιάς. Έτσι θα προτιμήσουμε ξερά ή νεκρά κλαδιά φυλλοβόλων δέντρων μετά το αρχικό άναμμα. Δείτε πως ξεχωρίζει τα νεκρά δέντρα. Σπάνε εύκολα, αν λυγίσουν θα σπάσουν ή δεν θα επανέλθουν στο προηγούμενό τους σχήμα, θα φέρουν πάνω λειχήνες ή μανιτάρια.

-για την αρχική ανάφλεξη δημιουργεί ξέσματα από φλοιό σημύδας κατόπιν προσθέτει κλαδάκια και έπειτα λίγο μεγαλύτερα κλαδιά προσαρμοσμένα στο μέγεθος της εστίας

-η κυλινδρική εστία έχει 2 στρώματα μεταλλικού υλικού στερεωμένα μεταξύ τους. Στο εσωτερικό καίει η φωτιά ενώ ανάμεσα στα 2 στρώματα περνάει ο κρύος αέρας εισερχόμενος από τις τρύπες της βάσης και ζεσταίνεται. Όταν φτάνει στις πάνω τρύπες, αναμειγνύεται με τα αέρια της καύσης του ξύλου και προκαλεί τις φλόγες.

-αν η εστία καίει για πολλή ώρα μπορεί οι στάχτες να μπουκώσουν τις κάτω τρύπες και η καύση να μην γίνεται αποδοτικά. Τότε με ένα ξυλάκι τις καθαρίζεις.

-κατόπιν δείχνει την σπαστή παραλληλεπίπεδη εστία (firebox stove). Βλέπετε πόσο λίγο χώρο καταλαμβάνει καθιστώντας την προσιτή για ένα σακίδιο επιβίωσης με μικρό βάρος και έχει το πλεονέκτημα να μπορείς να προσθέσεις μεγαλύτερα κλαδιά μόλις ετοιμαστούν τα κάρβουνα.

-το μειονέκτημα και των 2 είναι ότι πρέπει συνεχώς να φροντίζεις να προσθέτεις μικρά κλαδάκια τα οποία πρέπει και να κόβεις, οπότε περιορίζεται πολύ ο χρόνος που μπορείς να αξιοποιήσεις σε άλλες δουλειές. Αντίθετα, σε μια μεγαλύτερη φωτιά, θα πετούσες μερικά κούτσουρα μέσα και θα έκαιγε για ώρες.

-το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν αφήνουν σημάδια στο περιβάλλον ότι ανάφτηκε κάποια φωτιά και παράγουν λίγο καπνό, οπότε καθιστούν πιο δυσδιάκριτη την παρουσία σας.



Εδώ βλέπουμε μια σύγκριση της firebox stove με μια honey stove η οποία είναι ελαφρύτερη (250 γραμμάρια vs 1 κιλό) και πιο φθηνή, αλλά χρειάζεται συναρμολόγηση κάθε φορά και το ‘’τάισμα’’ της φωτιάς γίνεται μόνο από την πορτούλα.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε παρόμοιες εστίες με υλικά που θα βρούμε σε ένα χωριό.

Ασκληπιός
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.