Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Θα γλυτώσει η Ελλάδα την νέα προδοσία σε Αιγαίο και Κύπρο;


Αυτό που το el.gr ανέδειξε γίνεται θέμα σε όλα τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

του Κίμωνα Χαραλάμπους


Όλοι διαβάσατε για την τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ, ο οποίος δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η δήλωση προκάλεσε πανηγυρισμούς στην Τουρκία, η οποία έχει ξεκινήσει σε εφαρμογή το σχέδιο «διεμβολισμού» της κοινής ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου με επίκεντρο το Καστελόριζο και στόχο να «κοκκινίσει» ολόκληρη την Ανατ. Μεσόγειο.


Φαίνεται πως Αγγλία (διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο) και Τουρκία (διατηρεί κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, συζητούν κάτω από το τραπέζι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Θυμίζουμε ξανά, εν τάχει, τι ισχύει με το Καστελόριζο:


Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.

Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.

Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.


Ως εκ τούτου, η Τουρκία, παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες, χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να πείσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».

Στους χάρτες εξαφανίζουν το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαίωμα ΑΟΖ και κατά αυτόν τον τρόπο αποκλείει την Τουρκία από την περιοχή.

Θυμηθείτε ξανά το βίντεο: 


Δύο από τους χάρτες που παρουσιάστηκαν στους ξένους διπλωμάτες δημοσίευσε το CNNTurk!

Στον πρώτο χάρτη φαίνονται με κόκκινο τα σημεία όπου γίνονται εργασίες γεώτρησης και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα!

Στον δεύτερο χάρτη, με κίτρινο έχουν επισημανθεί τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και ισχυρίζεται ότι είναι δικά της και με ροζ η περιοχή στην οποία το ψευδοκράτος «έδωσε άδεια» στην Τουρκία για έρευνες.

Βλέπετε λοιπόν πως το επόμενο βήμα είναι η εξαφάνιση του Καστελόριζου, του μικρού αυτού ακριτικού νησιού με την ΤΕΡΑΣΤΙΑ όμως σημασία για τα συμφέροντα του Ελληνισμού και το πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά να είχε φανερώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που έπονται.

Ελπίζουμε η Ελλάδα να γλυτώσει από μια νέα προδοσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.