Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Το Facebook χρησιμοποιεί κρυφά την κάμερα του iPhone σας καθώς κάνετε scroll στο feed


Εφιστούμε την προσοχή στους χρήστες iPhone. Φαίνεται ότι το Facebook μπορεί να χρησιμοποιεί ενεργά την κάμερα σας χωρίς να το γνωρίζετε, ενώ κάνετε scroll στο feed σας.

Το πρόβλημα έρχεται στο φως από ένα χρήστη που ονομάζεται Joshua Maddux ο οποίος έκανε post στο Twitter για να αναφέρει την ασυνήθιστη συμπεριφορά, η οποία εμφανίζεται στην εφαρμογή Facebook για iOS. 

Το πρόβλημα γίνεται εμφανές εξαιτίας ενός σφάλματος που εμφανίζει το camera feed σε μια μικρή λωρίδα στην αριστερή πλευρά της οθόνης σας, όταν ανοίγετε μια φωτογραφία στην εφαρμογή και σέρνεται προς τα κάτω. 
 
Ο Maddux προσθέτει ότι εντόπισε το ίδιο θέμα σε πέντε συσκευές iPhone που τρέχουν σε iOS 13.2.2, αλλά δεν μπόρεσε να το αναπαράγει στο iOS 12. “Παρατηρώ ότι τα iPhone που τρέχουν το iOS 12 δεν δείχνουν την κάμερα (για να μην πω ότι δεν χρησιμοποιούνται), “είπε.

Τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις δικές μας απόπειρες. Ενώ τα iPhone που τρέχουν το iOS 13.2.2 δείχνουν πράγματι ότι η κάμερα λειτουργεί ενεργά στο παρασκήνιο, το πρόβλημα δεν φαίνεται να επηρεάζει το iOS 13.1.3. Παρατηρήσαμε επιπλέον ότι το ζήτημα παρουσιάζεται μόνο αν έχετε δώσει την πρόσβαση στο Facebook στην κάμερα σας. Εάν όχι, φαίνεται ότι η εφαρμογή Facebook προσπαθεί να αποκτήσει την πρόσβαση, αλλά το iOS αποκλείει την προσπάθεια.

Παραμένει ασαφές αν πρόκειται για μια αναμενόμενη συμπεριφορά ή απλά ένα σφάλμα στο λογισμικό για το iOS. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν μπορέσαμε να αναπαράγουμε το πρόβλημα στο Android (έκδοση 10, που χρησιμοποιείται στο Google Pixel 4).

Όποια και αν είναι η αιτία για αυτό, η συμπεριφορά αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – ειδικά όσον αφορά το άγριο ιστορικό του Facebook όταν πρόκειται για την ιδιωτική ζωή των χρηστών (θυμάστε την Cambridge Analytica;).

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε εφαρμογή iOS στην οποία έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στην κάμερα σας μπορεί να σας καταγράψει κρυφά. Το 2017, ο ερευνητής Felix Krause μίλησε στο TNW για το ίδιο θέμα.

Ο ερευνητής επεσήμανε ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι να ανακληθεί η πρόσβαση της κάμερας. Ένα άλλο πράγμα που πρότεινε είναι να καλύψετε την κάμερα σας – όπως ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey και ο ίδιος ο αυτοκράτορας του Facebook Mark Zuckerberg. Οπότε μάθετε από τους επαγγελματίες…
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.