Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την Αγιά Σοφιά – Ποια η θέση ΗΠΑ και Ρωσίας


Πότε βγαίνει η απόφαση...

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος.

Οι Δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Η απόφαση για την μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Sabah.

Η ακρόαση σχετικά με την υπόθεση ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ!

Υπενθυμίζουμε πως η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Η απόφαση θα είναι γραπτή.

ΗΠΑ


Την ίδια ώρα, ο εκνευρισμός στην Άγκυρα να έχει χτυπήσει… κόκκινο, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για το θέμα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και να μην την μετατρέψει σε τέμενος:

«Η Τουρκία να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους».

Η δήλωση αυτή εξόργισε την Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Νουμάν Κουρτουλμούς να εξαπολύει «βολές» μέσω Twitter:

«Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό».

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία δεν επιθυμεί μεν την μουσουλμανοποίηση της Αγιάς Σοφιάς αλλά βρίσκεται σε διαμάχη με τον Βαρθολομαίο, τηρώντας αποστάσεις μέχρι να βγει η οριστική απόφαση σε 15 ημέρες.

Μιλώντας στο γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικός προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων.

«Αφενός η Αγία Σοφία είναι ιερή και για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και η πολιτική του Ερντογάν προκαλεί αντιδράσεις. (…) Αφετέρου ο Βαρθολομαίος αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρά την βούληση του Πατριαρχείου της Μόσχας […] που τηρεί τώρα αποστάσεις στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πιθανότατα όμως να ενταθούν οι ρωσικές πιέσεις εάν το δικαστήριο συναινέσει την Πέμπτη (σ.σ. υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας)»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.