Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Γεγονός το Σχίσμα: Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Φανάρι


Ραγδαίες εξελίξεις για τις οποίες μέρες πριν σας είχε ενημερώσει το el.gr

Τα…τυπικά μένουν καθώς φαίνεται για το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας – για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός Ρωσικού εδάφους.

Εκεί αποφασίστηκε και η πλήρης διακοπή των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πιο συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε πως «είναι αδύνατο να υπάρξουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη».

Ο ίδιος συνέχισε:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό»

Αφορμή (και όχι αιτία) στάθηκε η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Φανάρι πριν από μερικές μέρες, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.