Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ξεκινά το σχέδιο του Τζορτζ Σόρος για τα Βαλκάνια – Οι πρώτες ανακοινώσεις


Γι' αυτό είπε «όχι» η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σκόπια - Οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την «τύχη» της «νύφης του Θερμαϊκού»

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σαφές μήνυμα ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος για τα Δυτικά Βαλκάνια έστειλαν από την Οχρίδα οι ηγέτες της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας.

Όμως μετά το «όχι» των Βρυξελλών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα, οι τρεις χώρες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για τη συγκρότηση ενιαίας περιφερειακής αγοράς με ελεύθερη διακίνηση πολιτών και αγαθών.

Τι σημαίνει αυτό;

Να θυμίσουμε ξανά σε όλους την συζήτηση στο Παρίσι, όπου ο Τζορτζ Σόρος, βρισκόμενος μαζί με αγαπημένα του παιδιά στα Βαλκάνια, τον αναμειγμένο σε υποθέσεις ναρκωτικών, πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και την Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, είχε αναφέρει πως επιθυμεί «Βαλκανική Ένωση».

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει, σε αυτή την κατεύθυνση την Συμφωνία των Πρεσπών καλή, μιας και αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα», κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε δημιουργία «ανεξάρτητης» κρατικής οντότητας στα Βαλκάνια, ενδεχόμενα με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη.

Ο Τζορτζ Σόρος είχε πει: «Πρώτα να δημιουργηθεί κοινή αγορά στα Βαλκάνια, η οποία θα τα προετοιμάσει για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το σχέδιο δράσης προβλέπει λειτουργία των συνόρων μας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες ολόκληρης της περιοχής να κινούνται ελεύθερα με την ταυτότητά τους. Και δρομολογεί συνθήκες που θα φέρουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τα φορτηγά που διασχίζουν τα σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της χώρας (RTS), ανέφερε πως «οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες. Για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών. Στο τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της».

Με άλλα λόγια, είπαν «όχι» στα Σκόπια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργηθεί πρώτα μια μίνι Σένγκεν στα Δυτικά Βαλκάνια και έπειτα όλοι μαζί να χωρέσουν στο «ευρωπαϊκό» και έπειτα στο «παγκόσμιο κράτος» των διεθνιστών της Δύσης.

Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν μάλιστα και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, που αποκαλείται «μίνι Σένγκεν». Θυμίζουμε τις δηλώσεις της πρώην κυβέρνησης σε σχέση με την Θεσσαλονίκη ως «πρωτεύουσα» και «επίκεντρο» των Βαλκανίων.

Μιλώντας στο euronews, η υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου εξέφρασε επιφυλάξεις εκ μέρους της Ποντγκόριτσα.

«Πρέπει να περιμένουμε. Να αξιολογήσουμε αν όλο αυτό μας προσθέτει αξία ή είναι απώλεια ενέργειας από μια άλλη παράλληλη πρωτοβουλία», δήλωσε η Ντραγκίτσα Σεκούλιτς.

Το Κόσοβο δεν είχε στείλει αντιπρόσωπο στην σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε στο euronews ότι αναμένει τους εκπροσώπους τους στο Δυρράχιο.

«Πραγματικά ελπίζω, και πιστεύω, ότι μόλις συσταθεί η νέα κυβέρνηση και οι θεσμοί βρουν τον βηματισμό τους θα έρθουν στο Δυρράχιο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί», τόνισε.

«Η επόμενη συνάντηση με θέμα την πρωτοβουλία για την περιφερειακή αγορά θα γίνει στο Δυρράχιο της Αλβανίας στις 21 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων περιμένουν μια θετική κίνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αναζωογονήσει τις ενταξιακές προοπτικές τους, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής που δεν ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. Σκόπια) και την Αλβανία», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews στην Οχρίδα, Μπόριαν Γιοβάνοφσκι.

Είπατε τίποτα;


Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.