Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Πατριάρχης Κύριλλος: Απειλή για όλο τον Χριστιανισμό η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Έκκληση να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, κάνοντας λόγο για «απειλή» ολόκληρου του χριστιανικού πολιτισμού.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό.

«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα δείξει σύνεση.

«Ελπίζω για τη σύνεση της τουρκικής ηγεσίας. Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό-σύμβολο για εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε πριν λίγες ημέρες και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Τι περιμένει η Μόσχα από την απόφαση για την Αγία Σοφία

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, έχοντας σοβαρές ανησυχίες. Περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή του ναού σε τέμενος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος κληρικός. 

Η Αγία Σοφία και η απόφαση για το εάν θα μετατραπεί σε τζαμί
Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η πρώτη συνεδρίαση, στις 2 Ιουλίου, διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και ολοκλήρωσε την ακρόαση για να εξηγήσει αργότερα την απόφαση του 10ου Υπουργείου για το αίτημα.

Το δικαστήριο παρέπεμψε, μάλιστα, σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα, γνωμοδοτώντας πως για να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» έχει καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Για το θέμα είχε μιλήσει στο Sputnik και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας πως «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει στην αλλοίωση της Αγίας Σοφίας». 

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, που, εφόσον πραγματοποιηθεί, αντίκειται στην οικουμενική αξία αυτού του μνημείου, συμβόλου της Ορθοδοξίας αλλά και αγλάισμα της βυζαντινής δόξας από τα χρόνια του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Η Αγία Σοφία, ως μνημείο της UNESCO, συνιστά κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Τουρκία οφείλει ως θεματοφύλακας να το προστατεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη φθορά του χρόνου» είχε αναφέρει.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.