Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Δένδιας και Τσαβούσογλου ξεκίνησαν όλο γλύκες και κατέληξαν διαφωνώντας σε όλα μπροστά στις κάμερες

 

Τι ειπώθηκε στις κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε υπερβολικά πολύ καλό κλίμα στην αρχή, ωστόσο, κατά την διάρκεια της συζήτησης φάνηκαν να έρχονται σε σκληρή κόντρα.

Η ατζέντα των επαφών Δένδια- Τσαβούσογλου επικεντρώθηκε στις διμερείς, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον κ. Δένδια σε ανάρτησή του στον λογαριασμό στο Twitter να αναφέρει: «Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου M. Cavusoglu στην Άγκυρα. Συζητήσαμε για τις διμερείς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα».

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε μία εικόνα που θα συζητηθεί, καθώς τον δείχνει χαμογελαστό λες και είναι κατώτερος, σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η προεδρία της Τουρκίας εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση στην οποία δεν διατυπώνεται κάτι ουσιαστικό, αλλά αποτελεί περισσότερο μία γραπτή «αναφορά» της συνάντησης:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων ανέφερε πως υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, σημειώνοντας πως προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Σημείωσε ότι ο ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε λόγο για έναν διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας, όπως είπε, θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών.

Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Είχαμε προγραμματίσει αυτήν τη συνάντηση για χθες, ωστόσο λόγω των συναντήσεων για το ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία, έπρεπε να λείψω. Ευχαριστώ πολύ τον Νίκο που περίμενε», τόνισε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην συνέχεια, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για την συνάντηση που ακολούθησε τον 62ο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σχετικά με την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε “πιστεύουμε ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να λάβουν μέρος στην συνάντηση με εποικοδομητικό τρόπο. Ζητάμε απ΄ όλους να το δούμε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο”.

Ο Νίκος Δένδιας, στην αρχή της τοποθέτησής του αποκάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “παλιέ μου φίλε” και μετέφερε τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους του Μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι, καλώντας την Τουρκία να μην διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες χαλούν το θετικό κλίμα.

«Η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως πρέπει να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας», σημείωσε, κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια και στο εμπόριο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε πως η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη, σημείωσε πως “πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στην βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

Κάλεσε δε την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική, να άρει την απειλή πολέμου και να μην εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

«Καλώ τον φίλο μου Μελβούτ στην Αθήνα. Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία», κατέληξε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Στην συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε και πάλι τον λόγο χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του ;Eλληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε επιμένοντας πως η μειονότητα είναι τουρκική, πως δεν παραβιάζονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πως η Ελλάδα σπρώχνει παρανόμως αλλοδαπούς πίσω στην Τουρκία.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκαμε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο». Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας και για παράνομες επαναπροωθήσεις.

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ

Η Τουρκία αφού έθεσε τα θέματά της με την Ελλάδα δίπλα, έδωσε δήθεν το μικρόφωνο στον κ. Δένδια να απαντήσει, δείχνοντας πως είναι χώρα που… σέβεται τον διάλογο.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσεις το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας και τόνισε: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής, ή εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Δένδιας.

ΠΗΡΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Αν θέλετε να συζητήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να συζητήσουμε και για αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών. Μιλάτε για τη Λωζάνη για αυτά που σας συμφέρουν», είπε στην συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

ΔΕΝΔΙΑΣ

«Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απειλή εισβολής από απέναντι;», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης. «Ελπίζω αυτή η διαφωνία να μη σε οδηγήσει σε ακύρωση του δείπνου, γιατί πεινάω», είπε ο Έλληνας υπουργός, σε μία δήλωση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.