Οριοθέτηση με την Αλβανία προωθεί η Ελλάδα. Ποιες είναι οι ανοιχτές εκκρεμότητες και ο πιθανός ρόλος της Τουρκίας που φέρονται να αποτελούν τροχοπέδη στη διαδικασία.Σε πρώτο πλάνο στα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας μπαίνει η επανεκκίνηση των συνομιλιών με την αλβανική πολιτική ηγεσία με σκοπό την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Ο πρώτος σταθμός προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γείτονος. Ο Νίκος Δένδιας είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο συμφωνήθηκε να επαναληφθούν «τάχιστα οι συνομιλίες, μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών μας με την Αλβανία».
Δυσεπίλυτος γρίφος φαίνεται ότι είναι ο χρόνος και το πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Και αυτό επειδή οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία πριν από 11 χρόνια, η οποία τελικά κατέπεσε από την αλβανική πλευρά και τα πράγματα επέστρεψαν στο σημείο μηδέν.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία που καθόριζε την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Θεμέλιο της συμφωνίας η αρχή της λεγομένης «μέσης γραμμής».
Τα διεθνή δικαστήρια έχουν δεχθεί ότι η μέση γραμμή αποτελεί καταρχήν τη γραμμή αφετηρίας από την οποία πρέπει να αρχίζει κάθε οριοθέτηση.
«Οι διαδικασίες της απόρριψης της συμφωνίας από την αλβανική πλευρά ήταν περίεργες. Το συνταγματικό δικαστήριο τους την ακύρωσε. Στη συνέχεια το δικαστήριο διαλύθηκε και η συμφωνία έμεινε στον αέρα» εξηγεί στο Sputnik ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου, τονίζοντας ότι σήμερα οι ανοιχτές εκκρεμότητες είναι αρκετές.
«Οι Αλβανοί αμφισβητούν το σημείο ορισμού της μέσης γραμμής» προσθέτει.
Πηγή: https://sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.