Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από τον Μητσοτάκη

Γράφει ο ΤΑΡΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, σε σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν πλέον σαφή την προτίμησή τους σε κυρίως διμερείς διαβουλεύσεις για θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξοπλιστικών προγραμμάτων, αγνοώντας, σε μεγάλο βαθμό, τις σχετικές διευθετήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Το πολιτικό μήνυμα της Ουάσινγκτον είναι ότι, εξαιτίας και της παγίωσης ορισμένων πλεονεκτημάτων της Ρωσίας (παρά και τις δικές της μεγάλες απώλειες) στην Ουκρανία, είναι πλέον επιτακτικό τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μόνα τους το σκέλος των συμβατικών δυνάμεων της γηραιάς ηπείρου.

Μετά από μία μικρή μεταβατική περίοδο, μοναδική ευθύνη των ΗΠΑ θα είναι η πυρηνική αποτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τις προ δεκαπενθημέρου συνομιλίες του στην Αθήνα, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπέικερ, αναφέρθηκε μόνον παρεμπιπτόντως στην Ουκρανία.

Ο Μπέικερ δεν επανέλαβε τη μέχρι πρότινος αμερικανική παρότρυνση για τη συνεισφορά μίας ελληνικής συστοιχίας Patriot στην ουκρανική αεράμυνα, ενώ ήταν ο ίδιος που – από πέρυσι την άνοιξη και μέχρι προ διμήνου – επέμενε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα. Το επιχείρημά του ήταν ότι, αφού η συγκεκριμένη συστοιχία έχει σταλεί από το Δεκέμβριο του 2021 στη Σαουδική Αραβία και έχει υπογραφεί η “Διακήρυξη των Αθηνών” με την Τουρκία, δεν χρειάζεται πραγματικά για την ελληνική εθνική άμυνα.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενδιαφέρονται έντονα για τη συνδρομή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του ρωσικού “σκιώδους στόλου” και στις χρηματικές καταβολές προς το πρόγραμμα PURL του ΝΑΤΟ (πληρωμές από τα ευρωπαϊκά κράτη για την αγορά αποκλειστικά αμερικανικών όπλων προς μεταφορά στην Ουκρανία). Μετά μάλιστα τη συμβολική – όπως κρίνει η ηγεσία του ΝΑΤΟ – ελληνική συμμετοχή του 2025 την τελευταία στιγμή (μόλις το Δεκέμβριο με ποσό $ 20 εκατ.) θα ζητηθεί μεγαλύτερη ελληνική συνεισφορά για τις διαδοχικές, πολλές δέσμες του PURL κατά τη διάρκεια του 2026.

Διμερείς επαφές θέλουν οι ΗΠΑ

Παράλληλα, το οικονομικό-βιομηχανικό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Αθήνα είναι ότι συμμερίζονται μεν το σκεπτικό και τη σκοπιμότητα των νέων Κανονισμών και προγραμμάτων της ΕΕ (SAFE, EDIP, ReARM Europe κ.λπ.), υπό τη λογική ενίσχυσης της κοινής διατλαντικής άμυνας, αλλά δεν πρόκειται να ανεχθούν μέτρα “ευρωπαϊκού προστατευτισμού”. Αρμόδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αμερικανικές εταιρίες, που επί σειρά ετών ήταν υπεργολάβοι ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, ξαφνικά περιορίζονται ή και αποκλείονται από νέα συμβόλαια.

Η Κομισιόν φέρεται να ευνοεί τον αποκλεισμό τους, ειδικά, από προγράμματα σχεδιασμού, έρευνας και ανάπτυξης, ώστε η αμερικανική πλευρά να μην έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάμιξης στα συμβόλαια της εν συνεχεία υποστήριξης των συστημάτων (Follow-on Support).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση, καθώς αμφισβητείται – για πρώτη φορά τόσο έντονα – το προβάδισμα των αμερικανικών αμυντικών εταιριών στις προμήθειες των Γενικών Επιτελείων. Από το 2019 ως σήμερα, η μόνη μεγάλη παραγγελία αφορούσε τα F-35 για τα οποία, ως μαχητικό 5ης γενιάς, δεν υπήρχε ούτως ή άλλως εναλλακτική επιλογή.

Η Ουάσινγκτον θα ευνοεί, στο εξής, μόνον το διμερή χαρακτήρα των επαφών με την Ελλάδα για θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξοπλισμών, με ουσιαστική παράκαμψη των οργάνων της EE και της συλλογικής δράσης για την ανάθεση συμβολαίων σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Άλλωστε, παρόμοια στρατηγική διμερών συνεννοήσεων και επαφών, για να σπάσει το μέτωπο των “27”, εφάρμοσε η Ουάσινγκτον με πολλά μέλη της ΕΕ και πέρυσι στο μείζον θέμα των δασμών μέχρι που ο λεγόμενος “εμπορικός πόλεμος” ανεστάλη με την Κοινή Δήλωση Τραμπ-φον ντερ Λάιεν της 21ης Αυγούστου 2025 (αν και οι διαφωνίες συνεχίζονται).

Η Επιτροπή HLCC

Κύριο κανάλι των διμερών επαφών θα είναι η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC) που αναβιώνει (όπως ανέφερε προ ημερών και η “Καθημερινή”) μετά από πρόταση του Μπέικερ. Η HLCC προβλέπεται από το άρθρο VI της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφτηκε, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 1990 από τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον πρεσβευτή Μάικλ Σωτήρχος, παρουσία του υπουργού Άμυνας Ντικ Τσένεϊ.

Οι πλέον πρόσφατες συνεδριάσεις της HLCC συνεκλήθησαν στην Ουάσιγκτον στις 30 Ιουνίου 2016 (17η σύνοδος) και στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018 (18η), αλλά για άγνωστους λόγους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συνέχισή τους, μετά το 2019.

Το μόνο όργανο, που συνεδριάζει τα τελευταία χρόνια, είναι η Μικτή Επιτροπή, η οποία, με βάση το άρθρο V της MDCA, ασχολείται αποκλειστικά με την επίλυση διαφορών ή ζητημάτων ερμηνείας, αλλά πρακτικά αναμιγνύεται και σε άλλα θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι το καλοκαίρι, η Αμερικανική Πρεσβεία πρότεινε για την ατζέντα της συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής το πενταετές πλάνο έργων υποδομών στη Σούδα, ένα μικρότερο έργο στη Λάρισα και τη σύσταση διαφόρων ομάδων εργασίας που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η αναβάθμιση του ρόλου της HLCC να γίνει, πρώτον, με τον ορισμό του Μπέικερ ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας (σ.σ.: την περίοδο 1990-2018 άλλοτε ηγείτο βοηθός υφυπουργός και άλλοτε ο πρεσβευτής στην Αθήνα).

Δεύτερο μέτρο είναι η πρόταση σύγκλησης διευρυμένων συναντήσεων εργασίας με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ΗΠΑ εννοούν την οργάνωση των διευρυμένων συναντήσεων μόνον παράλληλα με τις συνεδριάσεις της HLCC, ή και πολύ πριν από αυτές, με τη λογική της προετοιμασίας των συνομιλιών, όποτε θα υπάρξει μετεξέλιξη σε μια μορφή οργάνου διαρκούς λειτουργίας.

Η ένταξη στο SPP

Τρίτο βήμα αναβάθμισης θα είναι η ένταξη στο State Partnership Program (SPP) της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, συνεκπαιδεύσεις και τη διαλειτουργικότητα συστημάτων. Πάντως, η αμερικανική πλευρά δεν έχει απαντήσει στην επιστολή επίσημου ελληνικού ενδιαφέροντος για το SPP που απεστάλη τον Οκτώβριο του 2024. Εξάλλου, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί ο 6ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ μολονότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη διεξαγωγή του 5ου γύρου, στις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θεωρούσε δεδομένη την οργάνωση του 6ου γύρου στις αρχές του 2025 και, αργότερα, έκρινε ως βέβαιο τον προγραμματισμό της για το φθινόπωρο ή τα τέλη του έτους μαζί με επίσκεψη στην Αθήνα του ομολόγου του, Μάρκο Ρούμπιο. Ως συνήθως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του…

 

Πηγή: https://slpress.gr, https://koukfamily.blogspot.com 

Read more »

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026

Διδαχές για τη σωτηρία των ψυχών

Αμαρτωλοί που σώθηκαν

Μνημονεύει η εκκλησιαστική μας ιστορία μερικά σχετικά παραδείγματα. Όπως την περίπτω­ση του βασιλέως Τραϊανού, του Ρωμαίου ειδωλολάτρου αυτοκράτορα και διώκτη των χριστιανών, για τον οποίο προσευχήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος. Και ο Θεός βέβαια εισήκουσε την προσευχή του, γιατί πάντα ακούει τις προσευχές των αγίων, όταν κάνουν κάποιο επίμονο αίτημα, αλλά αφού όντως γλίτωσε τον Τραϊανό από την κόλαση και τον έφερε στον παράδεισο, έκανε παρατή­ρηση ο Θεός στον Άγιο Γρηγόριο άλλη φορά να μην ευχηθεί υπέρ ασεβών. Υπάρχει επίσης το παράδειγμα με την Αγία Θέκλα. Η Αγία Θέκλα, μια μεγάλη γυναικεία μορφή μάρτυρος των αποστολικών ακόμη χρόνων, όταν εδιώκετο, την φρόντισε μία ειδωλολάτρισσα χήρα γυναί­κα.

Αυτή δε η χήρα είχε μία κόρη, η οποία παρασύρθη­κε σε πορνείες, μοιχείες και άσωτο βίο. Κάποια στιγμή όμως πέθανε αυτή η κόρη και πήγε ασφαλώς στην κό­λαση. Εμφανίστηκε λοιπόν η κόρη στην μητέρα της και είπε· μητέρα, να παρακαλέσεις την Θέκλα, την οποίαν, όταν ζούσε εκεί, την είχες φροντίσει, να ζητήσει από τον Θεό να με γλιτώσει, γιατί αυτή έχει παρρησία στον Θεό. Έτσι και έγινε. Είναι η περίπτωση της Φαλκονίλας.

Και υπάρχει επίσης το γνωστό παράδειγμα του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου, για την ψυχή του οποίου φρόντισε η αυτοκράτειρα Αγία Θεοδώρα. Υποσχέθηκε η Αγία Θεοδώρα στους πατριάρχες και τους κληρικούς να αναστηλώσει τις εικόνες, αλλά τους ζήτησε μία χάρη· να προσευχηθούν όλοι, αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί, για να σωθεί η ψυχή του εικονομάχου Θεοφίλου. Και προσευχήθηκε όντως όλος ο κλήρος και όλος ο λαός υπέρ της ψυχής του Θεοφίλου, και κατά την παράδοση σώθηκε η ψυχή του αυτοκράτορα.

 

Το σχέδιο του Θεού

Κάποτε ένας άγιος γέροντας προσευχόταν στο Θεό να του αποκαλύψει το μυστήριο, γιατί άνθρωποι δίκαιοι και ευσεβείς είναι φτωχοί και δυστυχούν και αδικούνται, ενώ πολλοί άδικοι και αμαρτωλοί είναι πλούσιοι και αναπαύονται, και πως ερμηνεύονται οι κρίσεις του Θεού.

Ο Θεός θέλοντας να τον πληροφορήσει, του έβαλε στην καρδιά λογισμό να κατεβεί στον κόσμο. Περπατώντας λοιπόν ο Γέροντας, βρέθηκε σ’ ένα δρόμο πλατύ, όπου περνούσαν πολλοί. Εκεί υπήρχε ένα λιβάδι και μια βρύση με καθαρό νερό.

Ο αββάς, κρύφτηκε στην κουφάλα ενός δένδρου και σε λίγο, να που περνά ένας άνθρωπος πλούσιος, που ξεπέζεψε και κάθισε να φάει. Εκεί που αναπαυόταν, βγάζει ένα πουγκί με εκατό φλουριά, για να τα μετρήσει.. Αφού τα μέτρησε, νόμισε πως τα έβαλε πάλι μέσα στο ρούχο του, εκείνα όμως έπεσαν κάτω στη γη. Σηκώθηκε λοιπόν και καβαλίκεψε το άλογο του, αφήνοντας εκεί τα φλουριά.

Έπειτα πέρασε από εκεί άλλος οδοιπόρος, για να πιεί νερό. Βρίσκει τα φλουριά, τα παίρνει και φεύγει γρήγορα.

Κατόπιν ήλθε άλλος φτωχός πεζοδρόμος, φορτωμένος και κουρασμένος, και κάθισε κι αυτός να αναπαυτεί. Ενώ έβγαζε ένα παξιμάδι για να φάει, έρχεται και ο πλούσιος και πέφτει πάνω στο φτωχό και του λέει με θυμό: « Γρήγορα, δος μου τα φλουριά που βρήκες». Ο φτωχός με όρκους μεγάλους έλεγε πως δεν είδε τέτοιο πράγμα. Τότε ο πλούσιος άρχισε να τον δέρνει με τη βίτσα του λουριού του αλόγου του και με ένα χτύπημα τον σκότωσε. Και άρχισε να ψάχνει όλα τα ρούχα και τα πράγματα του φτωχού, και επειδή δε βρήκε τίποτε έφυγε πολύ λυπημένος.

Ο αββάς βλέποντας όλα αυτά έκλαιγε και σπαρασσόταν η καρδιά του για τον άδικο φόνο και παρακαλώντας τον Κύριο έλεγε: «Κύριε, ποια είναι η βουλή Σου και πως υπομένει αυτά η αγαθότητα Σου; Τότε παρουσιάσθηκε Άγγελος και του είπε: μη λυπάσαι, Γέροντα, διότι όλα με το θέλημα του Θεού γίνονται, άλλα κατά παραχώρηση, άλλα για παίδευση και άλλα για οικονομία. Μάθε, λοιπόν, ότι αυτός που έχασε τα φλουριά είναι γείτονας εκείνου που τα βρήκε. Ο δεύτερος είχε περιβόλι αξίας εκατό φλουριών, αυτό δε ο πλούσιος ως πλεονέκτης που ήταν, το πήρε δικαστικώς μόνο για πενήντα φλουριά. Κι επειδή παρακαλούσε ο φτωχός περιβολάρης το Θεό να κάνει εκδίκηση, οικονόμησε ο Θεός έτσι και τα έδωσε διπλά αντί πενήντα φλουριά, εκατό.

Εκείνος δε ο άνθρωπος που φονεύτηκε άδικα, είχε κάνει φόνο, επειδή, όμως, είχε έργα χριστιανικά και θεάρεστα, θέλοντας ο Θεός να τον σώσει και να τον καθαρίσει από την αμαρτία του φόνου, οικονόμησε ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΑΔΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ. Αυτός δε, ο πλεονέκτης, που έκανε το φόνο, έμελλε να κολασθεί από την πλεονεξία του, γι αυτό τον άφησε ο Θεός να πέσει στο αμάρτημα του φόνου, για να πονέσει η ψυχή του και να ζητήσει μετάνοια. Και να τώρα, αφήνει τον κόσμο και πάει να γίνει μοναχός.

Λοιπόν πήγαινε τώρα στο κελί σου και μην πολυεξετάζεις τις κρίσεις του Θεού, διότι είναι ανεξερεύνητες, και ανεξιχνίαστη η προνοητική των πάντων του Θεού διακυβέρνηση, και δεν φθάνει ο νους και η δύναμη της γνώσεως του ανθρώπου να κατανοήσει τα θεία μυστήρια. Γι αυτό κάθε άνθρωπος πρέπει να λέει: «δίκαιος ει, Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις Σου» και από την απόλυτη πίστη του θα σωθεί, καθώς λέγει η Γραφή: «ο δίκαιος εκ πίστεως ζήσεται».
Αφού άκουσε αυτά από τον άγγελο ο Αββάς, δόξαζε το Θεό.



Πηγή: https://www.triklopodia.gr



Read more »

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

Σπάνιες γαίες από την Ελλάδα! Θα προμηθεύεται με ελληνικό γάλλιο όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

(Φωτό από το γερμανικό δημοσίευμα)

Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για τα στοιχεία σπάνιων γαιών. Μια ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό. Σχεδιάζει να προμηθεύσει ολόκληρη την ΕΕ με γάλλιο έως το 2028, γράφει η γερμανική wallstreet-online.de

Το γάλλιο είναι μια από τις κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις σύγχρονες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών υψηλής απόδοσης, των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, των LED, των τηλεπικοινωνιών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Η Ευρώπη ιστορικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής και κατά καιρούς έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές.

Αν η Metlen Energy & Metals τα καταφέρει, η εξάρτηση της Ελλάδας από την Κίνα θα τερματιστεί το αργότερο το 2028.

Η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει σχεδόν ολόκληρη τη ζήτηση της ΕΕ με την παραγωγή γαλλίου εντός δύο ετών.

Αλλά η παραγωγή γαλλίου δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή της μετοχής στα ύψη.


Δύο πυλώνες που έχουν μεγάλη δύναμη


Η Metlen Energy & Metals (πρώην Μυτιληναίος) είναι μια κορυφαία ελληνική βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα.

Η εταιρεία λειτουργεί ως καθετοποιημένη εταιρεία σε δύο κύριους τομείς: την ενέργεια και τα μέταλλα.

Στον ενεργειακό τομέα, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατική και ανανεώσιμη) και την επέκταση του δικτύου έως τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στον τομέα των μετάλλων, είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην ΕΕ.

Στη Metlen, το γάλλιο δεν λαμβάνεται ως πρωτογενές μετάλλευμα μέσω νέων μεταλλευτικών εργασιών, αλλά μάλλον ως υποπροϊόν της υπάρχουσας επεξεργασίας βωξίτη και αλουμίνας.

Για να το επιτύχει αυτό, η Metlen επεκτείνει τόσο την προμήθεια πρώτων υλών (βωξίτη) όσο και τις δυνατότητες επεξεργασίας, και χρησιμοποιεί σύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο

Το έργο έχει αναγνωριστεί επίσημα ως στρατηγικής σημασίας βάσει του Νόμου της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, πράγμα που σημαίνει ταχύτερη αδειοδότηση, καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και θεσμική υποστήριξη.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει δεσμευτεί για χρηματοδοτική συνεισφορά 90 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά για την υποστήριξη του τμήματος γαλλίου του εργοστασίου.

Οι αρχικές επιτυχίες ήδη γιορτάζονται


Στο κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι η εταιρεία του έχει φτάσει σε ένα ορόσημο για την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη:

«Η ομάδα μας έχει ήδη παραγάγει τα πρώτα 5 κιλά γαλλίου στις εγκαταστάσεις μας – κάτι που μπορεί να μην ακούγεται πολύ εκ πρώτης όψεως, αλλά είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντο δεδομένης της τιμής αγοράς των 1750 δολαρίων/κιλό. Πολύ πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία μας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στη βιομηχανική παραγωγή και όχι μόνο στο εργαστήριο».

Η εξάρτηση από την Κίνα θα τελειώσει το 2028

Η Mytilineos αναμένει ότι σε περίπου δύο χρόνια, η ΕΕ δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου να εισάγει γάλλιο.

«Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, το έργο είναι πλήρως εντός προϋπολογισμού και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το εργοστάσιο αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του το 2026, έτσι ώστε οι πρώτοι 5 έως 10 τόνοι να είναι διαθέσιμοι ελπίζουμε το 2027, πριν από την πλήρη παραγωγή που θα καλύψει σχεδόν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ζήτηση (50 τόνοι ετησίως) το 2028».

Η δεύτερη τρούφα της ομάδας – το M Technologies Hub


Το M Technologies Hub στον Βόλο είναι το κεντρικό βιομηχανικό αμυντικό κέντρο της Metlen Energy & Metals στην Ελλάδα.

Αυτός ο κόμβος εξελίσσεται ραγδαία σε μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες για την παραγωγή αμυντικών προϊόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και πλέον περιλαμβάνει έξι εξειδικευμένα εργοστάσια στις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου.

Βασικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την παραγωγή δομών για το κύριο άρμα μάχης Leopard 2A8, τεθωρακισμένα οχήματα σε συνεργασία με την IVECO (μια συνεργασία που πιθανότατα θα μεταβιβαστεί πλέον στην Rheinmetall και την Leonardo) και τη συντήρηση σιδηροδρομικών βαγονιών.

Με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και συνεργασίες με εταίρους όπως η KNDS, ο κόμβος στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας και στη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην περιοχή έως το 2027.

Με το νέο της εργοστάσιο, η Metlen Energy & Metals δημιουργεί μια ευρωπαϊκή προμήθεια γαλλίου που μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες ανάγκες εισαγωγών – ένα στρατηγικά σημαντικό έργο για τσιπ, τεχνολογία LED και κρίσιμη βιομηχανική δημιουργία αξίας στην Ευρώπη.

Ο όμιλος συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή μετάλλων, κρίσιμες πρώτες ύλες και έργα υποδομής. Τα τμήματα ενέργειας και αλουμινίου δημιουργούν σταθερές ταμειακές ροές, ενώ οι νέοι επιχειρηματικοί τομείς -ιδίως η σχεδιαζόμενη παραγωγή γαλλίου- προσφέρουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για το μέλλον.


Πηγή: https://echedoros.blog

Read more »

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026

Ο Κύριος, ο σατανάς και τα πουλιά του ηλικιωμένου ιερέα.



Ο ηλικιωμένος ιερέας ανέβηκε στον άμβωνα κρατώντας στο χέρι του ένα άδειο κλουβί. Ο κόσμος από κάτω κοιτούσε απορημένος, ενώ κάποιοι είπαν, πάει το έχασε το μυαλό του ο γέρος…

– Χθες είδα ένα αγόρι που είχε αυτό το κλουβί στα χέρια του. Στο κλουβί υπήρχαν δυο μικρά πουλιά που έτρεμαν από φόβο. Σταμάτησα το αγόρι και το ρώτησα, είπε ο ιερέας.
-Τι έχεις μαζί σου, γιε μου;
-Δυο μικρά πουλιά, απάντησε.
-Και τι θα κάνεις με αυτά; Ρώτησα ξανά.
-Θα τα πάρω σπίτι και θα διασκεδάσω μαζί τους εκεί, απάντησε το αγόρι χαμογελώντας.
-Θα τα βασανίσω, θα σκίσω τα φτερά τους για να τα ακούσω να κλαίνε, θα τα χτυπήσω, θα τα κάνω να τσακωθούν μεταξύ τους, νομίζω ότι θα είναι διασκεδαστικό για μένα.

-Αλλά κάποια μέρα θα τα βαρεθείς … Τι θα τα κάνεις τότε;
-Έχω μια γάτα στο σπίτι, και πραγματικά της αρέσουν τα πουλιά … θα τα δώσω σε αυτήν, είπε το παιδί.

Σκέφτηκα για μια στιγμή και ρώτησα, πόσα χρήματα θέλεις για αυτά τα πουλιά, γιε μου;
-Τι θέλετε να αγοράσετε αυτά τα πουλιά; Μα δεν κελαηδάνε ούτε είναι όμορφα.

-Πόσα χρήματα θέλεις, ρώτησα ξανά.
Νομίζοντας ότι ήμουν τρελός, φώναξε, 50 ευρώ!!!

Μια στιγμή, του είπα και έβγαλα τα χρήματα από την τσέπη μου, και τα έδωσα στο αγόρι.

Παίρνοντας τα χρήματα, το αγόρι εξαφανίστηκε.

Παίρνοντας προσεκτικά το κλουβί, το πήγα στην εξοχή όπου υπήρχαν τόσα λουλούδια, και τα απελευθέρωσα προσεκτικά. Από εκεί ήρθα με αυτό το κλουβί .

Όταν ο ιερέας τελείωσε την αφήγηση άρχισε να λέει μια διαφορετική ιστορία:
– Ο Σατανάς και ο Ιησούς μιλούσαν και ο διάβολος γεμάτος υπερηφάνεια έλεγε:

-Κατέκτησα όλη την ανθρωπότητα! Ναι, χρησιμοποίησα την παγίδα που είχα εφεύρει, και δεν είχα καμιά αντίσταση από κανέναν τους. Αυτοί και τα παιδιά τους τώρα μου ανήκουν.

-Και τι θα κάνεις μαζί τους; ρώτησε ο Ιησούς.

-Θα παίξω μαζί τους και θα διασκεδάσω. Θα τους διδάξω πώς να παντρεύονται και στη συνέχεια να παίρνουν διαζύγιο, πώς να μισούν ο ένας τον άλλον και να προδίδουν τους φίλους , πώς να βλάπτουν ο ένας τον άλλον.

Πώς να πίνουν κρασί, να χρησιμοποιούν ναρκωτικά και να ορκίζονται ψέματα. Πώς να σκοτώνει ο ένας τον άλλον και να σκοτώνουν τα παιδιά τους …Θα διασκεδάσω σε αυτόν τον κόσμο που δημιουργήθηκε από εμένα!

Και μετά το παιχνίδι τι θα κάνεις μαζί τους; ρώτησε ο Ιησούς.
-Θα τους πάρω μαζί μου στην φλογερή κόλαση, φώναξε ο Σατανάς με υπερηφάνεια.

-Πόσο θέλεις γι ‘αυτούς, ρώτησε ο Ιησούς

-Θέλεις αυτούς τους ανθρώπους; Αυτοί είναι άχρηστοι, θα σε μισούν, θα σε φτύσουν, θα σε προδώσουν, θα σε αρνηθούν, δεν μπορεί να θέλεις αυτούς τους ανθρώπους! Δεν αξίζουν το έλεος σου.

Τι θέλεις για αυτούς τους ανθρώπους; Ο Ιησούς ρώτησε ξανά.

Ο Σατανάς, κοιτάζοντας τον Ιησού, είπε, όλο το αίμα σου! Όλα τα δάκρυα σου! Την ζωή σου!”

Σύμφωνοι, απάντησε ο Κύριος. Και πλήρωσε το τίμημα

Υπήρχε απόλυτη σιωπή στο ναό …

Πήρε το κλουβί, ο ιερέας και κατέβηκε από τον άμβωνα …

 

 

Πηγή: https://balsamopsyxhs.gr

Read more »

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Εμπρηστική παρέμβαση Ομπάμα: Καλεί τους Αμερικανούς να βγουν στους δρόμους;

Ύποπτες αναφορές του περί «ανάγκη έμπνευσης όλων των Αμερικανών από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «σπαρακτική τραγωδία» τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι, του Αμερικανού νοσηλευτή που σκοτώθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες στη Μινεάπολη, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν τις «θεμελιώδεις αξίες» της Αμερικής που δέχονται «επίθεση».

Χαρακτηρίζοντας την ένοπλη επίθεση «ένα κάλεσμα αφύπνισης για κάθε Αμερικανό», αυτός και η σύζυγός του προέτρεψαν την κυβέρνηση Τραμπ να συνεργαστεί με τους δημοτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους για «να αποτρέψουν περισσότερο χάος και να επιτύχουν νόμιμους στόχους επιβολής του νόμου».


«Επαφίεται σε κάθε πολίτη να αντιταχθεί στην αδικία, να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας και να κάνει την κυβέρνηση να λογοδοτήσει», γράφει στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «σπεύδει να κλιμακώσει την κατάσταση».

«Εν τω μεταξύ, κάθε Αμερικανός θα πρέπει να υποστηρίξει και να εμπνευστεί από το κύμα ειρηνικών διαμαρτυριών στη Μινεάπολη και σε άλλα μέρη της χώρας. Αποτελούν μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι τελικά εναπόκειται στον καθένα από εμάς ως πολίτες να μιλήσει ενάντια στην αδικία, να προστατεύσει τις βασικές του ελευθερίες και να θεωρήσει την κυβέρνησή του υπόλογη».

 

Πηγή: https://www.el.gr/ 

Read more »

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026

Οἱ κρίσεις τοῦ Κυρίου εἶναι ἀκατάληπτες καί ἀνεξερεύνητες καί γι' αὐτό δέν πρέπει νά κατακρίνουμε κανέναν ἄνθρωπο μέχρι ἐκείνη τήν ἡμέρα.

Οἱ κρίσεις τοῦ Κυρίου εἶναι ἀκατάληπτες καὶ ἀνεξερεύνητες καὶ γι' αὐτὸ δὲν πρέπει νὰ κατακρίνουμε κανέναν ἄνθρωπο μέχρι ἐκείνη τὴν ἡμέρα.

Λέγει λοιπὸν ὁ Ἐκκλησιαστής· «Υπάρχει δίκαιος ποὺ καταστρέφεται, ἂν καὶ ἐξακολουθεῖ νὰ ζεῖ δίκαια, καὶ ὑπάρχει ἀσεβής ποὺ εὐδοκιμεῖ, ἂν καὶ παραμένει στην κακία του»· (Εκκλ.7,15) καὶ «Ὑπάρχουν δίκαιοι στοὺς ὁποίους συμβαίνουν αὐτὰ ποὺ ἔπρεπε νὰ συμβοῦν στοὺς ἀσεβεῖς, καὶ ὑπάρχουν ἀσεβεῖς, οἱ ὁποῖοι ἀπολαμβάνουν αὐτὰ ποὺ ἔπρεπε νὰ ἀπολαμβάνουν οἱ δίκαιοι». (Εκκλ.8,14).

Αὐτὸ συμβαίνει ἐπειδὴ μερικοί φαίνονται ὅτι ἔχουν κάποια ἐλαττώματα, ἐνῶ κρυφὰ κάνουν μεγάλα κατορθώματα σύμφωνα μὲ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ. Καὶ ἀπὸ μᾶς βέβαια θεωροῦνται ἁμαρτωλοί, ἐνῶ γιὰ τὸν Θεὸ εἶναι δίκαιοι.

Μερικοὶ ἄλλοι πάλι ἀξιώνονται τῆς φιλανθρωπίας τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τὶς προσευχὲς τῶν προγόνων τους, ὅπως ὁ Σολομὼν ἀπό τίς προσευχὲς τοῦ Δαβίδ. Γιατὶ τοῦ λέγει ὁ Θεός· «Ἐπειδὴ δὲν τήρησες τὶς ἐντολὲς καὶ τὶς προσταγὲς ποὺ σοῦ ἔδωσα, θὰ πάρω τη βασιλεία ἀπὸ τὰ χέρια σου καὶ θὰ τὴν δώσω στὸν δοῦλο σου. Ωστόσο αὐτὸ δὲν θὰ τὸ κάνω στὶς ἡμέρες σου, ἐξαιτίας τοῦ πατέρα σου Δαβίδ». (Γ' Βασ. 11,11-12)

Ἄλλοι πάλι, ἐνῶ τώρα εἶναι κακοί, ἐπειδὴ πρόκειται στὸ τέλος νὰ μετανοήσουν εἰλικρινά, ἤδη ἀπὸ τώρα φροντίζονται ἀπὸ τὸν Θεὸ σὰν νὰ εἶναι δίκαιοι, ὅπως ὁ ἀπόστολος Παῦλος.

Αλλοι, ἀντίθετα, ἐξαιτίας τῆς μετάνοιας καὶ τῆς ἐπιστροφῆς τους ἀπολαμβάνουν τὴν ἀγαθότητα τοῦ Θεοῦ, ἡ ὁποία γι᾽ αὐτοὺς ποὺ δὲν καταλαβαίνουν καὶ εἶναι σκληροί, γίνεται ἐφόδιο τῆς ἐκεῖ τιμωρίας, ὅπως ὁ ἄσπλαγχνος πλούσιος ὡς πρὸς τὸν Λάζαρο. (Λουκ.16,19)
Γιατὶ ὁ ᾿Απόστολος λέγει· «Αγνοεῖς ὅτι ἡ καλωσύνη τοῦ Θεοῦ σὲ ὁδηγεῖ σὲ μετάνοια; Ανάλογα ὅμως πρὸς τὴ σκληρότητά σου καὶ τὴν ἀμετανόητη καρδιά σου ἐπισωρεύεις γιὰ τὸν ἑαυτό σου ὀργὴ τὴν ἡμέρα τῆς ὀργῆς καὶ τῆς ἀποκάλυψης τῆς δίκαιης κρίσης τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος θὰ ἀποδώσει στον καθένα σύμφωνα μὲ τὰ ἔργα του». (Ρωμ. 2,4-5)

Καὶ αὐτὸ γνωρίζοντάς το ὁ θεῖος Δαβίδ, μᾶς συμβουλεύει λέγοντας «Νὰ μὴ ζηλεύεις ἐκεῖνον ποὺ εὐδοκιμεῖ στὴ ζωή του, τὸν ἄνθρωπο ποὺ δὲν παύει νὰ κάνει τὴν παρανομία». (Ψαλ. 36,7) Καί·
«Γιατί οἱ ἁμαρτωλοὶ καὶ οἱ ἐχθροὶ τοῦ Κυρίου θὰ ἐξολοθρευθοῦν, καὶ μόλις δοξαστοῦν καὶ ἐξυψωθοῦν, θὰ ἐξαφανιστοῦν σὰν καπνὸς ποὺ διαλύεται». (Ψαλμ. 36,20) Καὶ
«Ὅταν οἱ ἁμαρτωλοὶ βλαστάνουν σὰν τὸ χορτάρι καὶ γίνονται περίλαμπροι ὅλοι ὅσοι διαπράττουν τὴν ἀνομία, αὐτὸ γίνεται γιὰ νὰ ἐξολοθρευτοῦν μιὰ γιὰ πάντα». (Ψαλμ.91,8) Γι᾿ αὐτὸ «Νὰ μὴ πτοεῖσαι, ὅταν ἕνας ἄνθρωπος πλουτίσει καὶ αὐξηθεῖ ἡ δόξα του», (Ψαλμ. 48,17) γιατί «θὰ ξεραθεῖ γρήγορα σαν χορτάρι». (Ψαλμ. 36,2) Καὶ «θὰ ἀναζητήσεις τὸν τόπο ποὺ κατεῖχε καὶ μὴ βρίσκοντάς τον»,(Ψαλμ. 36,10) θὰ πεῖς· «Πῶς ἐρημώθηκε ἔτσι; ἐξαφανίστηκε ξαφνικά, χάθηκε ἐξαιτίας τῆς παρανομίας του», (Ψαλμ. 72,19-20) «ἐγκαταλείποντας σὰν ὄνειρο τὸν πλοῦτο του σὲ ξένους». (Ψαλμ. 48,11) .

Καὶ ὅλος ὁ ταλαίπωρος πλοῦτος τοῦ ταλαίπωρου ἐκείνου, καὶ ἡ ἄσκοπη καὶ ψυχοφθόρα ἐκείνη πρόσκαιρη δόξα του σαν ὄνειρο ἐξαφανίστηκε. Δικαιολογημένα λοιπὸν ἔλεγε ὁ σοφὸς Σειράχ «Νὰ μὴ ζηλέψεις τὴ δόξα τοῦ ἁμαρτωλοῦ, γιατὶ δὲν ξέρεις ποιὰ θὰ εἶναι ἡ καταστροφή του. Καὶ νὰ μὴ παραδώσεις τὴν καρδιά σου στὶς ἀπολαύσεις τῶν ἁμαρτωλῶν, ἀλλὰ νὰ θυμᾶσαι ὅτι μέχρι τὸν ἅδη δὲ θὰ μείνουν ἀτιμώρητοι» (Σ .Σειράχ,9,11-12) Καὶ «Ὁ δρόμος τῶν ἁμαρτωλῶν εἶναι ὁμαλός, στρωμένος μὲ πέτρες. Το τέλος τους ὅμως ὁδηγεῖ στὸ βάραθρο τοῦ ἅδη». 

 

Πηγή:  https://proskynitis.blogspot.com

Read more »

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026

Στο Davos έγινε η κηδεία της παγκοσμιοποίησης – Ο Trump «ισοπέδωσε» τις ελίτ, διέλυσε τους Ευρωπαίους και αρπάζει Γροιλανδία

 

 Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίσσονται στο Davos της Ελβετίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η ετήσια σύναξη της παγκόσμιας ελίτ.

Εκεί που πολυδισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί και CEOs, ανάμεσα σε πρωινά με σαμπάνια, παιχνίδια σκουός και κλειστές λέσχες ισχύος, συζητούσαν για την «καταπολέμηση της φτώχειας» και την «κλιματική αλλαγή», πλέον έντρομοι αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος αλλάζει βίαια και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να αλλάξουν τα πράγματα.

Αυτήν τη φορά, όμως, το Davos δεν θυμίζει γιορτή εξουσίας.
Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, τεταμένη και γεμάτη φόβο.
Αιτία: οι ευθείες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να καταλάβει τη Γροιλανδία και να επιβάλει δασμούς και κυρώσεις σε όποιον αντισταθεί στα αμερικανικά σχέδια.
Οι δυτικές ελίτ μοιάζουν απολύτως αποπροσανατολισμένες.
Και ο ίδιος ο Trump δεν κρύβει ότι απολαμβάνει την αδυναμία τους, εξευτελίζοντάς τες σε δημόσια θέα.

Το μήνυμα από την Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρο και αμείλικτο: η παγκοσμιοποίηση, το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκαν αμύθητες περιουσίες, τελείωσε.


Φιάσκο πολυτελείας: 250.000 δολάρια για χάος

Η αλήθεια είναι πως η αλαζονεία των ελίτ είχε φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, και μάλλον ο τυφώνας Trump λειτουργεί ως Νέμεση…
Η συμμετοχή στο Davos κοστίζει έως και 250.000 δολάρια, ποσό που μόνο οι υπερπλούσιοι μπορούν να αντέξουν.

Όμως ούτε τα χρήματα, ούτε το κύρος προστάτευσαν το φόρουμ από αλλεπάλληλες γκάφες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 200 συμμετέχοντες αποκλείστηκαν από σύνοδο για την καινοτομία επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια, παρότι είχαν πληρώσει.

Ακόμη πιο ντροπιαστικό ήταν το επεισόδιο με τις σημαίες στο συνεδριακό κέντρο του WEF: η βρετανική σημαία αποδείχθηκε μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες και χρειάστηκε να αντικατασταθεί άρον άρον, ώστε να μην προσβληθούν τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Ο Donald Trump άρχισε τις επιθέσεις πριν καν πατήσει το πόδι του στο Davos.
Στόχος του πρώτα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης», τη νέα πρωτοβουλία του Trump για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων.

Η απάντηση ήταν ακαριαία: ο Trump δήλωσε ότι ο Macron δεν είναι ευπρόσδεκτος και προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει την «εχθρική ρητορική», η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει δασμούς 200%.
Πανικόβλητος, ο Macron έστειλε επιστολή συγγνώμης, την οποία ο Trump δημοσιοποίησε αμέσως, παραβιάζοντας κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ακολούθησαν ειρωνικά σχόλια για τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer:
«Όταν είμαι μπροστά τους είναι ευγενικοί.
Όταν δεν είμαι, είναι λίγο αγενείς», είπε χλευαστικά ο Trump.



«Η παγκοσμιοποίηση απέτυχε»

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Howard Lutnick, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα στο ακροατήριο του Davos:
«Η παγκοσμιοποίηση απέτυχε.
Άφησε πίσω της την Αμερική και τους εργαζομένους της.
Δεν θα συνεχιστεί».

Ο Lutnick τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ήρθαν στο Davos για να διατηρήσουν το status quo, αλλά για να το αλλάξουν, προωθώντας το μοντέλο America First και καλώντας και άλλες χώρες να το εξετάσουν.
Μίλησε για ένα οικονομικό σύστημα που μετέφερε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, αναζητώντας το φθηνότερο εργατικό κόστος, αποδυναμώνοντας τις ίδιες τις δυτικές κοινωνίες.

Δίπλα του βρίσκονταν η Καναδή υπουργός Οικονομικών François-Philippe Champagne και η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves, η οποία παραδέχθηκε ότι, όσο ελκυστική κι αν είναι η εθνική αυτάρκεια, ακόμη και οι μεγάλες χώρες εξαρτώνται από άλλους. 



Γροιλανδία: Ο νέος πυρήνας της σύγκρουσης

Οι απειλές του Donald Trump για την προσάρτηση της Γροιλανδίας δεν είναι ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα ούτε διαπραγματευτικός ελιγμός. Είναι ωμή γεωπολιτική πράξη ισχύος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι 100% αποφασισμένος να επιβάλει συντριπτικούς δασμούς στην Ευρώπη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη. Το μήνυμα ήταν αδιαπραγμάτευτο: είτε η Ευρώπη υποχωρεί, είτε πληρώνει το τίμημα.
Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ότι «ο Trump θα γράψει παγκόσμια ιστορία», λειτούργησε σαν ηλεκτροσόκ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Ευρώπη πάγωσε. Όχι μόνο επειδή κατάλαβε ότι η Γροιλανδία έχει μετατραπεί σε κεντρικό πεδίο της νέας παγκόσμιας σύγκρουσης, αλλά επειδή συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται εκτός παιχνιδιού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγέτες της ΕΕ πανικοβλήθηκαν. Πέταξαν στα σκουπίδια τα σχέδια για την Ουκρανία, εγκατέλειψαν την πρόταση των 800 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμησή της και άρχισαν να συζητούν εσπευσμένα την επιβολή δασμών ύψους 93 δισ. ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απάντηση του Trump ήταν περιφρονητική. Γέλασε και προανήγγειλε τεράστιους δασμούς σε προϊόντα από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, κατηγορώντας τις χώρες αυτές ότι παίζουν «επικίνδυνα παιχνίδια» στέλνοντας στρατιωτικά αποσπάσματα στη Γροιλανδία.
Την ίδια στιγμή, το Davos παρακολουθεί πλέον χωρίς προσχήματα τη διάλυση της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του NATO, Anders Fogh Rasmussen, προειδοποίησε ότι «το μέλλον του NATO και η παγκόσμια τάξη όπως τη γνωρίζουμε διακυβεύονται» και χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Δεν ήταν υπερβολή· ήταν ομολογία αδυναμίας.
Η Ursula von der Leyen, σε μια εικόνα που δύσκολα θα ξεχαστεί, παρακάλεσε δημοσίως τον Trump να μην επιβάλει νέους δασμούς στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς τους «λάθος».
Όμως οι εκκλήσεις δεν συνοδεύονταν από σχέδιο, στρατηγική ή αντίβαρο ισχύος.
Η Ευρώπη δεν έχει απαντήσεις. Έχει μόνο φόβο.



Vasiliev: «Η Ευρώπη μπαίνει στο πιο ντροπιαστικό κεφάλαιο της Ιστορίας της»

Το Bankingnews μίλησε με τον κορυφαίο Ρώσο αναλυτή Vladimir Vasiliev, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του.
Κατά τον ίδιο, η επίθεση του Trump δεν αφορά επιμέρους χώρες, αλλά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικονομική και πολιτική κατασκευή.
Η Γροιλανδία, υπογράμμισε, έχει γίνει η «νέα Ουκρανία», το νέο σημείο πάνω στο οποίο αναδιατάσσεται ο παγκόσμιος χάρτης ισχύος.

Ο Trump, σύμφωνα με τον Vasiliev, «βάζει την Ευρώπη στη θέση της», απογυμνώνοντας την ευρωπαϊκή ελίτ από κάθε ψευδαίσθηση στρατηγικής αυτονομίας.
Προχωρώντας σε ιστορικούς παραλληλισμούς, συνέκρινε τη σημερινή ηγεσία με τους Neville Chamberlain και Édouard Daladier πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προειδοποίησε ότι τα ονόματα Emmanuel Macron, Keir Starmer, Ursula von der Leyen και Kaja Kallas θα καταγραφούν στην Ιστορία ως συνώνυμα παρακμής, αδυναμίας και πολιτικής ταπείνωσης.

Στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται, ο Trump δεν κρύβει τις προθέσεις του.
Βλέπει την Ευρώπη όχι ως σύμμαχο, αλλά ως κύριο αντίπαλο. Αναζητά ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία, εξετάζει ανοιχτά την επανένταξη της Μόσχας στο σχήμα της G7 και θεωρεί την Κίνα τον υπ’ αριθμόν ένα γεωπολιτικό εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, στηρίζει έμμεσα τις κινήσεις του Trump στη Γροιλανδία, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αν θέλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Volodymyr Zelensky, μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.
«Δεν θα έχω καμία σχέση με αυτό», φέρεται να τους είπε, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο των ψευδαισθήσεων. 



Το τέλος του Davos όπως το ξέραμε

Μετά την αποχώρηση του Klaus Schwab και την ανάληψη ρόλου από τους Larry Fink και André Hoffmann, το Davos δεν είναι πια το ίδιο.
Ο ίδιος ο Fink, άλλοτε φανατικός ιεροκήρυκας της κλιματικής ατζέντας, έχει εγκαταλείψει τη ρητορική του παρελθόντος, έχει στηρίξει τον Trump και έχει χρηματοδοτήσει έργα στον Λευκό Οίκο.

Το μήνυμα είναι αμείλικτο: ακόμη και οι πιο ισχυροί παγκοσμιοποιητές προσαρμόζονται για να επιβιώσουν.

Το Davos 2026 δεν είναι απλώς ένα ακόμη οικονομικό φόρουμ. Είναι το σκηνικό όπου η παγκοσμιοποίηση αντικρίζει, χωρίς φίλτρα και χωρίς άλλοθι, τη γεωπολιτική της παρακμή. Όχι με κραυγές. Όχι με διακηρύξεις. Αλλά με μια εκκωφαντική, ιστορική σιωπή.


Chevalier Noir

Πηγή: www.bankingnews.gr


Read more »

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026

Σοκ από την δημοσίευση Trump: Ο εχθρός μας είναι το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προκάλεσε παγκόσμιο ΣΟΚ με ένα απλό like και repost σε ανάρτηση στο Truth Social, η οποία χαρακτηρίζει όχι τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ ως τους πραγματικούς εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κίνηση αυτή, που έγινε viral, έχει πυροδοτήσει πανικό στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που βλέπουν ορατό το σενάριο της διάλυσης του ανίερου οργανισμού.

Η ανάρτηση που προώθησε ο Trump αναφέρει: «Πότε θα καταλάβουμε ότι ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας; Η Κίνα και η Ρωσία είναι απλώς φαντάσματα, ενώ η αληθινή απειλή είναι ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και αυτή η ‘θρησκεία’ – την οποία βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι θρησκεία, αλλά αίρεση». Αυτή η δήλωση ερμηνεύεται ως άμεση επίθεση στην παγκόσμια μεταπολεμική δομή, υπονομεύοντας τη συνεργασία με παραδοσιακούς εταίρους και προάγοντας μια πολιτική απομόνωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump στρέφεται κατά του ΟΗΕ: Έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον οργανισμό για αποτυχία στην αποτροπή ή τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε πρόσφατες δηλώσεις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά ακολουθεί αποκλειστικά τη δική του ηθική καθοδήγηση κατά τη λήψη αποφάσεων – μια στάση που εγείρει ερωτήματα για τα όρια της αμερικανικής ισχύος.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η κατάσταση κλιμακώνεται: Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom, γνωστός για τις WOKE απόψεις του, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατηγορώντας τους ότι «χαϊδεύουν» και «υποκύπτουν» στον Trump. Τους χαρακτήρισε «αξιοθρήνητους» και κάλεσε σε πιο αποφασιστική αντίσταση απέναντι στον «Τυραννόσαυρο Donald Trump».

Αναλυτές βλέπουν σε αυτή την ενέργεια του Trump έναν προάγγελο μεγάλων αλλαγών για το μέλλον του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, ο εμφύλιος στη Δύση φαίνεται να διευρύνεται, με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο το δυτικό σύστημα – από τις συμμαχίες μέχρι την παγκόσμια νέα τάξη πραγμάτων.




Πηγή: https://romioitispolis.gr

Read more »

Eκτιμήσεις για την Γροιλανδία! Σε δύσκολη θέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι

Τι θα γίνει στο τέλος;

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Sputnik, η κοινωνιολόγος και αναλύτρια, Nahia Sanzo, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και θα προτιμήσουν να «παραδώσουν απλώς την Γροιλανδία ή την Δανία, εάν χρειαστεί», καθώς είναι δύσκολο γι’ αυτούς να συγκεντρώσουν ακόμη και επαρκή στρατεύματα, προσθέτοντας ότι η βιωσιμότητα της ΕΕ είναι πλέον ασαφής και ότι ξεκίνησε την σταδιακή παρακμή της από την επέκταση του ΝΑΤΟ και την «εγκατάλειψη» μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

Η ΕΕ δεν διαθέτει τους «πόρους» για να εφαρμόσει πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, η τρέχουσα κατάσταση στην Γροιλανδία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα διαρκέσει πολύ, λέει ο διπλωμάτης και δημοσιογράφος Augusto Zamora στο Sputnik.

Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ μπορεί τελικά να δείξουν τυπικό σεβασμό για το καθεστώς της Γροιλανδίας, αλλά οι Ευρωπαίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα την παραδώσουν στην επιρροή των ΗΠΑ. Η «πράξη της παράδοσης θα μεταμφιεστεί σε μια φιλική ειρηνική διευθέτηση» και μια συμφωνία θα επιτρέψει στον Τραμπ να βγει κερδισμένος από την κατάσταση, όπως εκτιμάται.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για την ώρα. Οι ΗΠΑ δείχνουν, λοιπόν, να παίρνουν, εύκολα ή δύσκολα, αυτά που θέλουν, έχοντας απέναντί τους αυτή την Ευρώπη των διεθνιστών.

 

Πηγή: https://www.el.gr/ 

Read more »

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Οι τέσσερις αιτίες των λογισμών – Αββάς Ισαάκ ο Σύρος





Η κίνηση των λογισμών στον άνθρωπο σε τέσσερις αιτίες οφείλεται.

  • Πρώτη αιτία είναι το φυσικό θέλημα του σώματος (της σαρκός)· Δεύτερη είναι η φαντασία που προκαλούν τα αισθητά πράγματα του κόσμου, που ακούμε και βλέπουμε·
  • Τρίτη είναι οι εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας και τα παραστρατήματα της ψυχής, που τριγυρίζουν στο νου μας, και 
  • Τέταρτη, οι προσβολές των δαιμόνων, που εκμεταλλεύονται τις παραπάνω τρεις αιτίες και μας πολεμούν να μας ρίξουν σε όλα τα πάθη.

Γι’ αυτό ο άνθρωπος, μέχρι να πεθάνει, δεν μπορεί να είναι χωρίς πειρασμούς και χωρίς πόλεμο.

Σκέψου τώρα και κρίνε: Προτού να φύγει ο άνθρωπος απ’ αυτή τη ζωή, είναι ενδεχόμενο να καταργηθεί μία από τις τέσσερις αυτές αιτίες; Και ακόμη: Είναι δυνατό, το σώμα μας να μην αναγκασθεί να επιθυμήσει κάποιο από τα κοσμικά πράγματα; Εάν λοιπόν είναι παράλογο να σκεφθούμε κάτι τέτοιο για το σώμα μας, μια και η ανθρώπινη φύση έχει ανάγκη από τα πράγματα του κόσμου, είναι επόμενο ότι τα πάθη παίρνουν αφορμές και δουλεύουν σε κάθε ζωντανό άνθρωπο, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη κάθε άνθρωπος να προφυλάγεται μήπως και πέσει όχι σε ένα μόνο πάθος, που τον πολιορκεί συνεχώς, ούτε σε δύο, αλλά και σε περισσότερα, επειδή φοράει αδύνατο σώμα. Όσοι νίκησαν τα πάθη με την άσκηση στις αρετές, αν και ενοχλούνται από τους λογισμούς και από τις προσβολές των τεσσάρων αιτιών που αναφέραμε, παραμένουν ανίκητοι. Κι αυτό, γιατί έχουν μέσα τους τη δύναμη του Θεού και αρπάζεται ο νους τους σε μνήμες άγιες και θεϊκές.



Πηγή: https://paterikos.blogspot.com

Read more »

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

ΟΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΑΜΠ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Εμείς οι παλιοί που ζήσαμε την πορεία του Αδόλφου από τον κολοφώνα της δόξας του ως την αυτοκτονία του στο υπόγειο καταφύγιο στο Βερολίνο, διακρίνουμε κάποια ομοιότητα με την πορεία του προέδρου Τραμπ. Από τις λαμπρές προοπτικές του με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» και «Στοπ στους πολέμους», τώρα κάνει τα αντίθετα: ανοίγει νέα μέτωπα, απειλεί χώρες και βρίσκεται τυλιγμένος σε κρίσεις, όπως ο Λαοκόων με τα φίδια. Και ειλικρινά μας στεναχωρεί η τροπή.

Ο Χίτλερ ξεκίνησε με την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας το 1938, όπως κάνει ο κ. Τραμπ για τη Γροιλανδία τώρα. Εκείνος στήριξε την προσάρτηση στη γερμανόφωνη μειονότητα της Σουδητίας και την προσάρτησε. Ο κ. Τραμπ προφασίζεται γεωστρατηγικούς λόγους για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, παρότι αυτοί καλύπτονται από τη συμφωνία εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων που ήδη υπάρχουν στο νησί.

Το Σύμφωνο του Μονάχου (30 Σεπ. 1938) και το περιβόητο Σύμφωνο μη Επίθεσης Μολότωφ–Ρίμπεντροπ (23 Αυγ. 1939) τον διευκόλυναν να ξεκινήσει την εισβολή κατά της Γαλλίας. Στις 10 Μαΐου 1940 και μέσα σε πέντε ημέρες, με τον αστραπιαίο πόλεμο (συνδυασμός αρματικών και αεροπορικών δυνάμεων), διέσπασε τη γραμμή Μαζινό και νίκησε τη Γαλλία. Η φιλοδοξία του διογκώθηκε και προχώρησε στην κατάληψη της Ρωσίας.

Πριν όμως –στις 6 Απριλίου 1941– έκανε την εισβολή στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στην κάλυψη των πλευρών της επίθεσης κατά της Ρωσίας. Η ελληνική αντίσταση, όμως, ανέτρεψε τα σχέδια. Ήταν η αιτία καθυστέρησης επί πέντε εβδομάδες να καταλάβει τη Μόσχα πριν από τον βαρύ χειμώνα του 1941, γεγονός που έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941, σχετικά καθυστερημένος, ξεκίνησε την Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Ρωσίας. Αυτή διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν ο ρωσικός χειμώνας εγκλώβισε τα γερμανικά στρατεύματα.

Αυτά τα γεγονότα αναμοχλεύει στη μνήμη μας ο κ. Τραμπ και μας εμβάλλει σε ανησυχία. Είναι επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ ή στρατηγική αδυναμίας για να σταματήσει την πτώση και την κατάρρευση;

Οι ΗΠΑ εξαντλήθηκαν σε πολυέξοδους πολέμους και άφησαν έδαφος στην Κίνα για ανάπτυξη. Της παραχώρησαν μάλιστα και την τεχνολογία.

Και ιδού οι τελευταίες προβληματικές ενέργειες:

1. Η ισοπέδωση της Γάζας, μια πράξη εξόχου βαρβαρότητας που έγινε με όπλα των ΗΠΑ από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να μετριάσουν τα αντίποινα και δεν το έπραξαν. Η νέα πραγματικότητα ίσως γεννήσει κινδύνους για ευρύτερη κρίση στην περιοχή.

2. Ο βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και η σημερινή ρητορική για επέμβαση υπέρ των διαδηλωτών.

3. Η απαγωγή του ηγέτη της Βενεζουέλας Μαδούρο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και η διαρπαγή των πόρων της χώρας.

4. Η εξαγγελία επιθετικών ενεργειών κατά σειράς κρατών της Λατινικής Αμερικής (Κούβα, Κολομβία, Μεξικό κ.ά.).

5. Το πιο εξωφρενικό: η εξαγγελία στρατιωτικής επιχείρησης για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, περιοχής που ανήκει στη Δανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων. Εδώ ο κ. Τραμπ μιμείται τους Τούρκους που κατέλαβαν τη Βόρεια Κύπρο και τον πολεμοκάπηλο κ. Πούτιν που πολεμά για την κατάληψη της Ουκρανίας.

6. Οι ύποπτες συζητήσεις του με τον κ. Πούτιν στις πλάτες της Ευρώπης.

7. Η εχθρότητα προς τη νατοϊκή Ευρώπη και η πλήρης καταρράκωση της ηγεσίας της Ε.Ε., η οποία υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

8. Τέλος, οι δυσβάσταχτοι δασμοί στα προϊόντα συμμαχικών χωρών και επιχειρήσεων.

Εκτιμώ ότι ο κ. Τραμπ ενεργεί σαν επιχειρηματίας που θέλει να συμμαζέψει τη χρεοκοπημένη του επιχείρηση και θεωρεί ότι ο δυτικός κόσμος του ανήκει. Ενεργεί βιαστικά, χωρίς συζητήσεις και διάλογο με τα θύματά του.

Προβλέπω ότι, όπως ο Χίτλερ, έτσι και ο κ. Τραμπ θα αποτύχει, γιατί εναντιώθηκε στη διεθνή κοινότητα και κυρίως σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Η Αμερική όμως είναι και παραμένει μια δημοκρατική χώρα. Υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, ακόμη και μέσα στο κόμμα του, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν ανέχονται ένας άνθρωπος, υπό την ιδιότητα του Προέδρου, να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας σαν απόλυτος δικτάτορας.

Οι αυτοκρατορίες πέφτουν εκ των έσω και όχι από επιθετικές δυνάμεις. Αν ο κ. Τραμπ συνεχίσει τον ίδιο δρόμο, αντί να ανορθώσει τις ΗΠΑ θα τις καταβαραθρώσει. Όμως προσεχώς έρχονται εκλογές και όλα μπορεί να αλλάξουν. Ακόμη και ο κ. Τραμπ να σκεφθεί ψυχραιμία.

 

Πηγή: http://www.amphiktyon.blogspot.com  

Read more »