Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Διεθνής ρόλος της Βραζιλίας – Επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής



Η σύγχρονη διεθνής τάξη διαμορφώνεται από νέα δεδομένα που σήμερα επηρεάζονται από γίγαντες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Η Βραζιλία εξελίχθη σε διεθνή παράγοντα με παγκόσμια επιρροή, κατόπιν σκληρής δουλειάς στο εσωτερικό, που είχε σαν αποτέλεσμα την εμπλοκή της στην λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα που αφορούν την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντολογική διεθνή ζωή. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές που επέφερε ο Πρόεδρος Λούλα, που πίστεψε και επένδυσε στην δημιουργικότητα και παραγωγική ενέργεια του λαού του. Κατόρθωσε σ’ ένα περιβάλλον ισχυρής δημοκρατίας να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεων εργασίας, να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να λύσει το πρόβλημα του εξωτερικού χρέους. Απλά, έκανε την Βραζιλία μια μεγάλη και δυνατή χώρα.

Ως γνωστό, η ισχύς μιας χώρας αντανακλάται στην εξωτερική της πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας στηρίζεται στις διπλωματικές αξίες της χώρας που αποβλέπουν στην ενίσχυση της ειρήνης, τον σεβασμό της αρχής της μη επεμβάσεως, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενδυνάμωσης του πολυμερισμού. Ως εκ τούτου, ευνοεί τον διάλογο και την διπλωματία για την επίλυση των διαφορών, υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα κόσμο απαλλαγμένο πυρηνικών όπλων, διακρίσεων, αυθαίρετων πράξεων και χρήσης βίας, όπου αυτή δεν βασίζεται σε διεθνείς υποχρεώσεις. Για την επιτυχία αυτών των στόχων, η Βραζιλία επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τους γείτονες της της Νοτίου Αμερικής, τους αδελφούς της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Αφρικής, καθώς και με τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, χωρίς βεβαίως να παραμελεί τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες διατηρεί και εμβαθύνει.

Σαν μια χώρα που δεν είχε πόλεμο για περισσότερο από 140 χρόνια με τους 13 γείτονες της, η Βραζιλία προασπίζεται την ειρήνη κατά τρόπο που δεν της επιτρέπει να αδιαφορεί για την διάδοση των πυρηνικών όπλων, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Εξ’ άλλου, έχοντας διπλωματικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες – μέλη των Ηνωμένων Εθνών, η Βραζιλία λειτουργεί διπλωματικά σε παγκόσμια κλίμακα. Συναφώς, θα πρέπει να σημειωθούν οι εργασίες της για την αναδιοργάνωση διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ. Επιπλέον, η Βραζιλία εργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινοτήτων της στο εξωτερικό, μέσω των προξενικών της λειτουργών και των επίτιμων προξένων της.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να καλύψει ολόκληρο των φάσμα των διπλωματικών δραστηριοτήτων της Βραζιλίας. Γι’ αυτό θα περιοριστούμε σε μερικές, με έμφαση στον οικονομικό τομέα.

Ως η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Βραζιλία οδηγούμενη από την επιθυμία της να προασπίζεται υγιείς οικονομικές πολιτικές συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του BRICS (Αρχικά των χωρών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής). Το BRICS ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της Ρωσίας και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Η σημασία του έγκειται στο ότι αντιπροσωπεύει το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 14,6 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το έργο του BRICS επικυρώνει την πεποίθηση της Βραζιλίας ότι όσο περισσότερο συζητούν και συνεργάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο περισσότερο ακούγεται η φωνή τους.

Άλλο ορόσημο της Βραζιλιανής διπλωματίας είναι η δημιουργία το 2003 μιας νέας ομάδας αναπτυσσομένων χωρών, της IBSA, μεταξύ Ινδίας, Βραζιλίας και Νοτίου Αφρικής. Πρόκειται για τρεις μεγάλες δημοκρατίες (η Κίνα αποκλείσθηκε ως μη δημοκρατική), τρεις πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες, μία σε κάθε ήπειρο. Οι τρεις βασικές αρχές της IBSA είναι η πολιτική διαβούλευση και ο συντονισμός, η κατά τομείς συνεργασία και η εκτέλεση έργων μέσω του Ταμείου για την Φτώχια και την Πείνα. Επιπλέον, στη βάση κοινού εδάφους της εξωτερικής τους πολιτικής, οι χώρες της IBSA παίρνουν θέση υπέρ μιας πλέον δημοκρατικής διεθνούς τάξης, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προωθεί τον πολυμερισμό.

Στην περίπτωση του Παλαιστινιακού, λόγω του ότι οι χώρες της IBSΑ έχουν καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τόσο με τον Αραβικό κόσμο, όσο και το Ισραήλ βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να προωθήσουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Βραζιλία αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος μέσα στα σύνορα του 1967 και ευνοεί την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως πλήρους μέλους. Όσον αφορά την «Αραβική Άνοιξη», λόγω του ότι έντονα αντιτίθενται στην βίαιη καταστολή αστικών διαδηλώσεων, οι χώρες της IBSA εξέφρασαν την ετοιμότητα να συνδράμουν στην ειρηνική μεταπολίτευση στον Αραβικό κόσμο.

Ενόψει των ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι, παρόλον ότι οι χώρες της IBSA συνιστούν μια οικονομική συνεργασία Νότου – Νότου, εντούτοις αποκτούν και διεθνή προσωπικότητα, ως δυνάμεις που ενεργούν πέραν των περιφερειακών τους συνόρων, πράγμα που συμβάλει στην ισορροπημένη διαχείριση των διεθνών θεμάτων.

Στον πολιτικό τομέα, θα πρέπει να γίνει αναφορά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Βραζιλίας, μαζί με την Τουρκία, στο πρόβλημα που δημιούργησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που κατέληξαν στην Διακήρυξη της Τεχεράνης της 17ης Μαΐου 2010. Στην επιδίωξη λύσης αυτού του προβλήματος, η Βραζιλία καθοδηγήθηκε από τον έντονο σκεπτικισμό της όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, γιατί πιστεύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κυρώσεις πλήττουν τον ευάλωτο λαό, χωρίς να αλλάζουν την πορεία δράσης των διοικούντων. Όπως αναμενόταν, η Βραζιλία τάχθηκε εναντίον των κυρώσεων κατά την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου 2010 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθέτησε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τέλος, όσον αφορά στον ζωτικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Βραζιλία τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του, πιστεύοντας ότι αυτό θα αυξήσει την νομιμότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του. Η αύξηση των μελών του με μόνιμα και μη μόνιμα μέλη θα αντανακλά τις σύγχρονες πραγματικότητες και η Βραζιλία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι η Βραζιλία είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της και διεθνώς. Η απόφαση της να ανοίξει Πρεσβεία στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο αποτελεί ευοίωνη εξέλιξη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρώτος Πρέσβης της Βραζιλίας στην Κύπρο, Νάντε Κοέλιο ντε Λίμα θα συνεισφέρει μεγάλως στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται στην καλή δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι Χαγκόπ και Γκάρο Κεχεγιάν, υπό την ιδιότητα τους ως επίτιμων πρόξενων της Βραζιλίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.