Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τρισάγιον Καλογήρου - Ήχος Α΄

Ψάλλει η χορωδία "Ηδύμελο" από τη Θεσσαλονίκη στα Ελληνικά μαζί με χορωδία από το Λίβανο στα Αράβικα σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2006.Το άκουσμα είναι θαυμάσιο!



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι ειναι παλι αυτος ο υμνος? που τα βρισκεις, εγω που ψαχνω στο δικτυο γιατι δεν τα εντοπιζω?
Να σαι καλα που τα δημοσιευεις.

Kiki είπε...

Oi umnoi tis ekklisias mas telika einai to antiueto apo ti sugxroni "mousiki". Exipiretoun sto akereo to skopo tis armonias sti zoi mas. Se galineuoun, se giatreuoun, se fernoun pio konta sto Theo.

Moderator είπε...

Γι΄ αυτό και είναι η μόνη μουσική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη λατρεία της εκκλησίας μας.Είναι η επένδυση των ποιητικών κειμένων μέσω της οποίας αποδίδονται ομορφότερα και μελωδικά τα νοήματα τους.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πολυφωνικές χορωδίες που υπάρχουν στο Ιόνιο και έχουν αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια να ξεπροβάλουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Αυτά τα ακούσματα είναι αμιγώς δυτικά και επηρεασμένα από την ευρωπαϊκή μουσική.Δεν κατακρίνω την ευρωπαϊκή μουσική απλώς πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη για να εκφράσει το αίσθημα του πιστού και το νόημα των εκκλησιαστικών κειμένων.

Η δική μας παράδοση, είναι η μουσική που κληρονομήσαμε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια με σημαντικούς εκπροσώπους τον Κλήμη Αλεξανδρείας,τον φιλόσοφο και μάρτυρα Ιουστίνο, μετέπειτα (6ος-7ος αι.) τον Ρωμανό το μελωδό, τον Ανδρέα τον Κρη, αργότερα(7ος-8ος αι.) τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, εν συνεχεία(13ος-14ος αι.) τον Ιωάννη τον Κουκουζέλη και πολλούς άλλους και που διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων μέχρι και σήμερα.
Αυτήν πρέπει να διαφυλάξουμε και να μεαταδώσουμε.

kiki είπε...

Den to eixa dei pote etsi. Exeis dikaio. TElika gia ola uparxei armonia arkei na tin anagnorizoume. Mperdeuomaste apo ta polla akousmata kai sto telow xanoume tin ousia. Ase poy den mathainoume tin istoria tis mousikis.
Polu mou arese pou eipes gia ta melodika akousmata tis ekklisias, kaluteri perigrafi den tha mporousa na skefto.
Perimeno me agonia ton epomeno umno.

ΤΑΚΗΣ είπε...

ΑΠΙΘΑΝΟ!!! ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Lola είπε...

Πολυ ομορφος υμνος, αλλα δεν ειναι αυστηρα ορθοδοξο ακουσμα, σωστα? Αν και η αραβικη παρεμβαση ειναι καλη

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.