Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το σχέδιο Ελλαδικής και Ρωσικής Εκκλησίας για το Βατοπαίδι


Η πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στον προφυλακισμένο ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και το αίτημα αποφυλάκισής του σηματοδότησαν την ταύτιση της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωσική υπέρ του έγκλειστου μοναχού, προκαλώντας, όπως φαίνεται, νέο κύκλο αντιπαράθεσης Αθήνας - Φαναρίου. Πίσω από την αιχμηρή δήλωση των Ελλήνων αρχιερέων, τόσο προς τις δικαστικές Αρχές όσο και προς το πολιτικό σύστημα που εξώθησε στη χριστουγεννιάτικη προφυλάκιση Εφραίμ, κρύβεται η απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας να προασπίσει το Βατοπαίδι και όλα όσα αυτό συμβολίζει.

Κι η απόφαση αυτή τη φέρνει σε σύγκρουση με το Πατριαρχείο, ενώ βάζει στον «πάγο» και τις σχέσεις Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου. Η «χλιαρή» αντίδραση του Φαναρίου στην υπόθεση Εφραίμ πλαισίωσε ουσιαστικά την επίθεση κατά του Πατριαρχείου Μόσχας αλλά και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «ξεκαθαρίζοντας» ότι το Άγιο Όρος «είναι κανονικόν έδαφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου…
Όλο το άρθρο του Γιάννη Κορωναίου που αναδεικνύει όλες τις διεθνείς και εγχώριες πτυχές του πολύ σημαντικού για τη χώρα μας ζητήματος, στα «Επίκαιρα», στο τεύχος 118, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.