Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα επιδιώκει καθυστέρηση στο εμπάργκο κατά του Ιράν



Καθυστέρηση στην επιβολή του εμπάργκο στο Ιράν έως οχτώ μήνες επιθυμεί η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει νέες πηγές για τις εισαγωγές πετρελαίου όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Θα προτιμούσαμε το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε οχτώ μήνες και σταδιακά αλλά αυτό είναι κάτι που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση,» δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να μειώσουμε σταδιακά τις προμήθειες από το Ιράν και να εμποδίσουμε ένα σοκ στην οικονομία.»

Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 50% των αναγκών σε πετρέλαιο από το Ιράν καθώς είναι η μόνη χώρα που της προσφέρει απεριόριστη πίστωση έναντι 30% πριν δύο χρόνια.

«Εάν αυτό το πετρέλαιο σταματήσει, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα,» σημείωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει με άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Γαλλία επιδιώκει μία τρίμηνη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο ενώ η Ιταλία βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα.

«Υπάρχει κατανόηση από τις Βρυξέλλες για τη θέση μας. Μία από τις επιλογές μας είναι να ζητήσουμε εξαίρεση από οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μας δίνει μερικούς μήνες επιπλέον για να προσαρμοστούμε,» συμπλήρωσε ο Έλληνας αξιωματούχος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.