Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φυλακισμένοι & Δεσμοφύλακες: Το ψυχολογικό πείραμα του Στάνφορντ





Image
Το περίφημο ψυχολογικό "Πείραμα Φυλάκισης του Στάνφορντ" πραγματοποιήθηκε το 1971 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Όπως διαβάζουμε στο madata.gr, επρόκειτο για ένα πείραμα που βασίστηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις που δύναται να προκαλέσει η μετατροπή ενός ανθρώπου σε Φυλακισμένο ή σε Δεσμοφύλακα. Αναλυτικότερα, για το πείραμα επιλέχθηκαν 24 φοιτητές από ένα σύνολο 70 φοιτητών. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση.

Οι Φυλακισμένοι και οι Δεσμοφύλακες μπήκαν αμέσως στο "πετσί" των ρόλων τους προχωρώντας μάλιστα τη "δράση" τους πέρα από κάθε πρόβλεψη των υπευθύνων, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις. Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν "γνήσια" σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί κρατούμενοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν άμεσα από το πείραμαΜετά την κατάρρευση ενός φοιτητή, ο καθηγητής Ζιμπάρντο διαπίστωσε με έκπληξη ότι τόσο οι Φυλακισμένοι όσο και οι Δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, σε σημείο που να αναγκαστεί να τερματίσει το πείραμα έπειτα από λίγες μόλις ημέρες (!) βγάζοντας ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά...
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.