Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

BRICS – η συνεργασία ενισχύεται

BRICS –  η συνεργασία ενισχύεται


Τελείωσε η συνάντηση των αρχηγών των κρατών-μελών της ομάδας BRICS στο Νέο Δελχί. Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής αντίλλαξαν απόψεις για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τη μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και αναφέρθηκαν στα προβλήματα της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Νέο Δελχί, τόνισε ότι σήμερα έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη της υιοθέτησης της στρατηγικής ανάπτυξης των Εξωτερικών Σχέσεων του Φόρουμ, κάτι που θα συντελέσει στη σταθεροποίηση της ομάδας BRICS στο σύστημα των διεθνών σχέσεων. Με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της δημιουργίας σταθερού συστήματος διεθνών αποθεματικών νομισμάτων έχει υπογραφεί ένα σύνολο σημαντικών συμφωνιών, τις οποίες ανακοίνωσε στον λόγο του ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

- Επιβεβαιώθηκαν οι συμφωνίες σχετικά με τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, μιά και δεν έχουν επιλυθεί εδώ όλα τα προβλήματα. Εννοείται ότι γίνεται λόγος πρώτ’ απ’ όλα για την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ. Έχουμε αναλύσει λεπτομερειακά την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και καταλήξαμε σε συμφωνία για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών μας στο πλαίσιο των μηχανισμών, που έχουμε συντονίσει, μαζί και κατά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των G20,- παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Εκτός απ’ αυτό, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας BRICS δήλωσαν ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μιάς νέας Τράπεζας Ανάπτυξης με σκοπό την αξιοποίηση των πόρων για τα σχέδια στον τομέα των υποδομών και τη σταθερή ανάπτυξη των χωρών-μελών της ομάδας BRICS. Προς το παρόν ανάθεσαν στους Υπουργούς Οικονομικών να μελετήσούν αυτό το θέμα.

Κατά τη συνάντηση, έγινε η ανταλλαγή απόψεων για τα σημαντικότερα πολιτικά προβλήματα. Οι ηγέτες των κρατών εξέφασαν ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και κάλεσαν να τεθεί αμέσως τέρμα σε όλες τις εκδηλώσεις βίας και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ΄αυτή τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι η λύση των προβλημάτων της Συρίας μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τη σημασία της ίδιας της ομάδας BRICS στον πολιτικό και τον οικονομικό χάρτη του κόσμου.

- Κατά τη συζήτηση έγινε επίσης η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και άλλα ιδιαίτερα φλέγοντα προβλήματα, μαζί και στο Αφγανιστάν, την μεσανατολική διευθέτηση και μερικά άλλα θέματα. Θα ήθελα να σημειώσω με ικανοποίηση ότι από Σύνοδο σε Σύνοδο της «πεντάδας» μας αυξάνεται ο αριθμός των κατευθύνσεων της πολύπλευρης συνεργασίας μας, η οποία περιλαμβάνει σήμερα όχι μόνο τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τον συντονισμό της εξωτερικής μας πολιτικής,- τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής παρουσιάστηκε ένα έγγραφο με τον τίτλο «Οι οικονομίες των χωρών-μελών της BRICS: έκθεση για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική" ΄Οσον αφορά την κοινή τους θέση, μαζί και για τα οικονομικά θέματα, οι χώρες-μέλη της ομάδας BRICS θα έχουν την ευκαιρία να την παρουσιάσουν τον ερχόμενο κιόλας Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μεξικό. Εκεί προβλέπεται να συζητηθούν τα προβλήματα της μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς επίσης και του βαθμού συμμετοχής των κρατών της BRICS στη συμπλήρωση των πόρων του.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.