Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τουρκική ανησυχία για την πυραυλική "καταιγίδα" στο Αιγαίο – Βολές Exocet, Penguin & Sea Sparrow


Εξαιρετικά άβολα φαίνεται να αισθάνονται στην Άγκυρα από το γεγονός ότι οι ελληνικές ΕΔ έχουν αποδυθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε ένα μπαράζ ασκήσεων προκειμένου να καταδείξουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και να αποτρέψουν τις «κακές» σκέψεις απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Αντ. Μεσόγειο.

Η τελευταία «πυραυλική καταιγίδα» που αποκάλυψε το defencenet.gr στο Αιγαίο, τόσο με τις βολές όλων των κατευθυνόμενων όπλων του ΠΝ με Exocet, RIM-7M Sea Sparrow και Penguin και η για πρώτη φορά βολή –όσο καιρό βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο- του βλήματος αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 αλλά και η επικείμενη επιχειρησιακή αποδοχή των S-300 PMU-1 και βολή που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο ΠΒΚ έχουν προκαλέσει αρκετή «ταραχή» στην τουρκική πλευρά. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε επίδειξη ισχύος απέναντί τους. Κάτι που σίγουρα δεν το περίμεναν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κυβερνητικής αστάθειας στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι Αεροπορικές και Ναυτικές Δυνάμεις της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση ανοιχτά της Κρήτης. Στα πλαίσια της άσκησης, τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία θα εκτοξεύσουν στο Π.Β. της Κρήτης πυραύλους τύπου Exocet, Penguin και Sea Sparrow για την εχθρική εξουδετέρωση από θαλάσσιο χώρο.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που επικαλούνται αντίστοιχα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, αναφέρουν ακόμη ότι η άσκηση λόγω καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την 07 Ιουν 2012 (σημ. η άσκηση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη 31/5) και η ΠΑ για πρώτη φορά θα εκτελέσει βολές πυραύλων Exocet οι οποίες θα παρακολουθηθούν από τους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους του συμβουλίου του Πενταγώνου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν στην κατοχή τους πυραύλους Exocet για την εξουδετέρωση εχθρικών σκαφών. Αναφέρεται δε ότι, κάτω από δύσκολες συνθήκες στην άσκηση θα εκτοξευθούν 2 Exocet, 2 Penguin και επίσης 1 Sea Sparrow.

Με αυτή την άσκηση, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν μήνυμα των δυνατοτήτων τους για επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα ΜΜΕ η ΠΑ ακολούθως το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει βολές πυραύλων S-300. Το προηγούμενο έτος η εν λόγω άσκηση ακυρώθηκε λόγω των ασκήσεων των ΤΕΔ Denizkurdu-2011 και Efes-2011.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.