Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σχέδια απομάκρυνσης του Άσαντ Επαφές Ουάσινγκτον - Τελ Αβίβ για την κρίση της Συρίας


Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας.
Νέα Υόρκη: Θεωρώντας ότι η 42χρονη ηγεσία της οικογένειας Άσαντ φτάνει στο τέλος της, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα εξέτασαν σχέδια για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την πτώση της κυβέρνησης στη Συρία. Παράλληλα, είχαν διερευνητικές συνομιλίες με το Ισραήλ για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης κατά του συριακού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα των χημικών όπλων που πολλοί εκτιμούν ότι διαθέτει ο Άσαντ και στο εάν ο Σύρος πρόεδρος θα επιχειρήσει να τα χρησιμοποιήσει κατά πολιτών και ανταρτών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Ισραηλινούς ομολόγους τους για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης κατά του συριακού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα, το Πεντάγωνο δεν είναι θετικά διακείμενο απέναντι στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, να συσπειρώσει υποστηρικτές κατά μίας ξένης επέμβασης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τόμας Ντόνιλον, επισκέφθηκε το Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της συριακής κρίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, καλώντας τον να επιτρέψει στη Δύση να διώξει τον Άσαντ από την εξουσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Μπ.Ομπάμα και Βλ.Πούτιν αναφέρθηκαν στην αυξανόμενη βία στη Συρία και «συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης μιας πολιτικής μετάβασης, το συντομότερο δυνατόν, η οποία θα επιτυγχάνει τον κοινό μας στόχο να τεθεί τέλος στη βία και να μην γίνει χειρότερη η κατάσταση».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε τις διαφορές στις απόψεις των δύο χωρών.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται μία ημέρα μετά την θεαματική επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό που έπληξε πρόσωπα του στενού κύκλου του καθεστώτος Ασαντ.

Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η κατάσταση στα ισχυρά οχυρωμένα σύνορα των δύο χωρών έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές ήρεμη από το 1973.
 
 
Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.