Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σε συναγερμό το αμερικανικό Πεντάγωνο για ένα βιβλίο

Ένα βιβλίο με τον τίτλο "No Easy Day" έχει αναστατώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το βιβλίο περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, πέρυσι στο Πακιστάν και πιστεύεται ότι στην συγγραφή του έχει συμβάλλει καθοριστικά -αν δεν κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο- μέλος των διαβόητων Seals, των επίλεκτων κομάντος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που έκαναν την επιχείρηση στο Πακιστάν.

Συγκεκριμένα το Πεντάγωνο θεωρεί ότι ο συγγραφέας, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Μαρκ Όουεν, ήταν μέλος της Seal Team 6, της απόρρητης ομάδας που στελεχώνεται από την ελίτ του ναυτικού και στην οποία ανατέθηκε η αποστολή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν.

Ο ίδιος, που πλέον έχει εγκαταλείψει τις ένοπλες δυνάμεις, ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στην έφοδο στο Αμποταμπάντ και ήταν παρών τη στιγμή του θανάτου του Μπιν Λάντεν. Όλα τα ονόματα των εμπλεκόμενων έχουν αλλαχθεί.

Δηλώνει δε ότι αφιερώνει το βιβλίο στους συναδέλφους του για όλες αυτές τις θυσίες που αναγκάζονται να κάνουν .

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την 11η Σεπτεμβρίου από τον οίκο Penguin και μέχρι τότε το ακριβές περιεχόμενό του παραμένει «εκδοτικό μυστικό».

Σύμφωνα πάντως με στρατιωτικούς, το βιβλίο ακόμα δεν έχει ούτε διαβαστεί ούτε ελεγχθεί από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο όσων εκδίδονται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να αποτρέπεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε κρατικού μυστικού. Όπως φαίνεται η μυστικότητα στην έκδοση τηρήθηκε προσεκτικά και το υπουργείο φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε από τη δημοσίευση.

Στις ΗΠΑ όμως με αφορμή την έκδοση του βιβλίου έχει φουντώσει ο διάλογος σχετικά με τη δημοσίευση των απόρρητων πληροφοριών και με το αν οι εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στρατιωτικοί δικαιούνται να ασχολούνται με την πολιτική.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ομάδα πρώην κατασκόπων και κομάντο, ξεκίνησαν εκστρατεία κατά του Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, για το ότι μετέτρεψε το θάνατο του Μπιν Λάντεν σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας και για το ότι πιστώθηκε υπερβολικά την επιτυχία της όλης επιχείρησης.

Το βιβλίο προκαλεί επίσης συζητήσεις γύρω από τη δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών πληροφοριών αφού τα μέλη των ειδικών δυνάμεων υπογράφουν πολλές φορές συμφωνητικά εμπιστευτικότητας, ενώ η μη εγκεκριμένη κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών συνιστά εγκληματική ενέργεια.

Το 2010 το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε ότι η αυτοβιογραφία ενός πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Έτσι το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να πληρώσει περίπου 37.000 ευρώ προκειμένου να καταστρέψει τα 9.500 αντίτυπα του βιβλίου.
 
 
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.