Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ως επεσχάτων των χρόνων...

Εωθινό Δοξαστικό σε ήχο πλάγιο του πρώτου σε σύνθεση Αθανάσιου Καραμάνη. Ψάλλει η βυζαντινή χορωδία Θεσσαλονίκης "Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης".

Τα εωθινά δοξαστικά είναι 11 και εναλλάσονται κάθε Κυριακή. Ψάλλονται πριν από τη Μ.Δοξολογία στον Όρθρο των Κυριακών. Αντλούν το περιεχόμενό τους από τα έντεκα εωθινά ευαγγέλια, επομένως  η θεματολογία τους είναι η Ανάσταση του Χριστού και περιγράφουν κάποια γεγονότα σχετικά με Αυτήν.

Συνθέτης και μελοποιός των εωθινών δοξαστικών είναι ο αυτοκράτορας Λέοντας ΣΤ΄ ο σοφός (886-912), ένας από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς υμνογράφους της Εκκλησίας μας.



Ὡς ἐπ' ἐσχάτων τῶν χρόνων, οὔσης ὀψίας Σαββάτων, ἐφίστασαι τοῖς φίλοις Χριστέ, καὶ θαύματι θαῦμα βεβαιοῖς, τῇ κεκλεισμένῃ εἰσόδῳ τῶν θυρῶν, τὴν ἐκ νεκρῶν σου Ἀνάστασιν· ἀλλ' ἔπλησας χαρᾶς τοὺς Μαθητάς, καὶ Πνεύματος ἁγίου μετέδωκας αὐτοῖς, καὶ ἐξουσίαν ἔνειμας ἀφέσεως ἁμαρτιῶν, καὶ τὸν Θωμᾶν οὐ κατέλιπες, τῷ τῆς ἀπιστίας καταβαπτίζεσθαι κλύδωνι. Διὸ παράσχου καὶ ἡμῖν, γνῶσιν ἀληθῆ, καὶ ἄφεσιν πταισμάτων, εὔσπλαγχνε Κύριε.

1 σχόλιο:

Αλήθεια είπε...

καλώς ήρθες για το χειμώνα Μόντ...
που το ξετρύπωσες πάλι τον ύμνο??? Φοβερή εκτέλεση!!!

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.