Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί τα πιάτα είναι στρόγγυλα;

Τα έχουμε όλοι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όμως σκεφτήκατε ποτέ γιατί είναι στρόγγυλα; Υπάρχει λόγος που υιοθετήσαμε αυτή τη λογική; Πάντως δεν είναι τυχαίο που τα πιάτα είναι στρόγγυλα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα κατασκευάζουν έτσι.

Αρχικά, πιο παλιά, για αυτούς που κατασκεύαζαν πιάτα, ήταν πιο εύκολο να τα φτιάχνουν μαζικά σε στρόγγυλο σχήμα.
Σήμερα φυσικά με την τεχνολογία που έχουμε, πλέον είναι το ίδιο, αλλά από παλιά, έχουμε "υιοθετήσει" αυτό το σχήμα των πιάτων στην κουζίνα μας.

Παράλληλα όμως, τα στρόγγυλα πιάτα είναι και πιο πρακτικά για το νοικοκυριό μας.

Είναι πιο εύκολο να τα πλένουμε στο χέρι -να τα σαπουνίσουμε-. Μπορούμε να το "χειριστούμε" πολύ πιο εύκολα κατά το πλύσιμο.

Επίσης, είναι πιο εύκολο να τα εναποθέσουμε τα στρόγγυλα πιάτα στην πιατοθήκη μας. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε να τα τοποθετήσουμε βάσει των πλευρών και των γωνιών που έχει για παράδειγμα ένα τετράγωνο πιάτο, ώστε να "κάτσει" καλά.

Πέραν όμως αυτής της πρακτικότητας, επειδή δεν έχουν γωνίες σε σχέση με τα τετράγωνα, χωράνε περισσότερα στο τραπέζι μας με λίγο στρίμωγμα. Αντίστοιχα, όταν τα τοποθετούμε στο τραπέζι, δεν χρειάζεται να προσέξουμε μη μπούνε "στραβά" και φαίνεται τσαπατσούλικο: όπως και να τα περιστρέψουμε τα στρόγγυλα, θα φαίνονται το ίδιο.

Οπτικά, όταν βάζουμε το φαγητό μέσα σε ένα στρόγγυλο πιάτο, κεντράρεται εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε υπόψιν τις τέσσερις γωνίες που έχει ένα τετράγωνο πιάτο.

Βέβαια σήμερα, μπαίνουν στη ζωή μας και οβάλ, ορθογώνια και τετράγωνα πιάτα. Πλέον αυτά τα "ασυνήθιστα" σχήματα, ανήκουν στη λογική του μοντέρνου και χρησιμοποιούνται από ακριβά εστιατόρια για να αναδείξουν τη μερίδα ως μεγαλύτερη και γενικά να δώσουν πιο μοντέρνο στυλ στο φαγητό και στο τραπέζι.

Φυσικά σιγά σιγά υιοθετούμε αυτά τα ιδιαίτερα πιάτα και στο σπίτι μας κυρίως για λόγους εκμοντερνισμού του νοικοκυριού μας, μιας και μέχρι τώρα αγοράζαμε στρόγγυλα πιάτα, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.