Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Προωθείται μέσω Κύπρου η οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ


Για την ανάγκη της άμεσης ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ (με χάρτη εννοείται) έχω μιλήσει πολλές φορές.
Για τη δημιουργία του Κυπριακού ΤΑΙΠΕΔ, τα σκάνδαλα που θα προέκυπταν απο την άνιση εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στο Eurogrpoup στις τράπεζες της Κύπρου και το τελευταίο ξέπλυμα που έγινε στις Κυπριακές τράπεζες τις μέρες που δεν “λειτουργούσαν” επίσης είχα μιλήσει πρίν βγούν στην επιφάνεια. Σήμερα θα επισημάνω – εν τάχει – τους κινδύνους που προκύπτουν απο την οικονομική καταστροφή στην Κύπρο, όσον αφορά την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Εν πρώτοις είναι δίκαιο και οι δύο μειονότητες της Κύπρου να συμμερίζονται και να συμμετέχουν και στα κέρδη και στη χασούρα εφόσον πρόκειται να ενωθούν. Με κάποιες προυποθέσεις (χωρίς τη κατοχή και με υπογραφή του Νόμου της Θάλασσας απο τη Τουρκία), η Τουρκική πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να επιθυμεί τη συζήτηση για το θέμα. Ο υπ. Εξωτερικών Νταβούτογλου καλά κάνει και θέτει τις προτάσεις του, δείχνοντας ακόμη μια φορά την παντελή απουσία της Ελληνικής κυβέρνησης και την ανικανότητά της να μιλάει σοβαρά για σημαντικά θέματα. Πού είναι η Ελληνική κυβέρνηση;

Κανείς δεν ξέρει… Μόνο τη Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ άκουσα που αντιπαρέθεσε ένα πολύ προσεγμένο κείμενο – απάντηση στη Τουρκία χωρίς ίχνος υποψίας όμως για αυτό που παίζεται.
Εάν θεωρήσουμε την Κυπριακή ΑΟΖ ως ΑΟΖ ενός κράτους, τότε μέρος από τα κέρδη του Κυπριακού ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να δίδεται και κατά το ποσοστό της (και όπως αυτό υπολογισθεί και τεκμηριωθεί) και στη Τουρκική μειονότητα. Ομως, και προσέχτε το αυτό όλοι και όλες, η Τουρκική μειονότητα πρέπει να χρεωθεί και το βάρος των λαθών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ακόμη και όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα. Εννοώ να αποπληρώνει και αυτή χρέη όλου του νησιού. Αυτό το σημείο δεν το έχει αναφέρει κανείς. Εγώ το βάζω στο τραπέζι.
Ο Νταβούτογλου είναι τυχερός, που την Ελλάδα δεν την κυβερνούν Ελληνες. Λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζει υπάρχουν και τα όρια της κάθε ΑΟΖ δεν είναι καλαμπούρι του καθενός να τα βάζει όπου θέλει… Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει ακόμη και αυτός πώς θεμελιώθηκε διεθνώς η επιστημονική σκέψη για να μη τον ακούει η επιστημονική κοινότητα και τρομάζει!
Εαν θεωρήσουμε την Κυπριακή ΑΟΖ στη λύση των δύο κρατών, τότε τα κέρδη απο τους υδρογονάνθρακες ανά μειονότητα θα προέρχονται μόνο από την ΑΟΖ που ανήκει στο κάθε κράτος ξεχωριστά (βλέπετε τις ασπροκόκκινες διακεκκομένες γραμμές στη φωτογραφία). Και αυτό όμως ακόμη, προαπαιτεί ότι η Τουρκική μειονότητα πρέπει να έχει υπογράψει προηγουμένως το Νόμο της θάλασσας. Η υπογραφή αυτή πρέπει να προηγηθεί κάθε συμφωνίας και οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου σε δύο μέρη. Αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία. Ετσι δεν είναι;
Σημειώστε, ότι επίσημος ορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας υπάρχει μόνο μέσα στο Νόμο της Θάλασσας. Αν κάποιος αντιλαμβάνεται αλλοιώς την υφαλοκρηπίδα θα είναι σαν να πουλάει τρέλλα σε Τούρκικο παζάρι…
Ο Νταβούτογλου λοιπόν γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει με ανεπαρκείς πολιτικούς μειωμένης αντίληψης και στην Ελλάδα και στη Κύπρο, προωθεί το σχέδιο Ανάν σαν αναγκαία λύση για το νησί. Με τον τρόπο αυτό και οι δύο κοινότητες θα αποφασίσουν απο κοινού την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους πρώτα με τη Τουρκία και ότι περισσέψει θα πάρει η Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου έχει ξεχάσει ότι αυτό προυποθέτει ότι και η Τουρκία θα πρέπει να έχει υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας. στον οποίο δίδεται ο ορισμός της ΑΟΖ.
Καθίσταται πλέον αναγκαίο, η Ελλάδα να επιβεβαιώσει την ΑΟΖ της το συντομότερο δυνατό με τη Κύπρο και αυτό πρίν ο Σαμαράς επιστρέψει απο το ταξείδι του στο Ισραήλ για να πεί ότι “όλα πάνε καλά” .
Η Ελληνική ΑΟΖ έπρεπε να είχε ανακηρυχθεί πρίν πολλά χρόνια, ενώ τα χωρικά ύδατα έπρεπε να είχαν ήδη επεκταθεί στα 12 ν.μ. H Ελλάδα πλέον μέσω ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρεί τα όποια κέρδη προκύψουν απο τα κοιτάσματά της στους δανειστές. Παρόλα αυτά, είμαι υπέρ της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ τώρα, διότι πιστεύω ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πιθανότητες να διασπασθεί η Ευρωζώνη και τα μνημόνια να κηρυχθούν αντισυνταγματικά. Οτι και να προκύψει, κανείς δανειστής δεν θα αφήσει την Τουρκία να “ενοχλήσει” την Ελλάδα γιατί θα χάσει τα λεφτά του, αφού το Αγγλικό Δίκαιο ακόμη θα ισχύει.
Η δημιουργία περιοχής ελεύθερης θάλασσας στο χώρο ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία (ή στο Αιγαίο) δεν νοείται, αφού οι αποστάσεις μεταξύ ομόρων κρατών είναι μικρότερες απο 400 ναυτικά μίλια… Το αναφέρω αυτό, γιατί μερικοί Ελληνες πολιτικοί είναι πολύ ευρηματικοί και θα προσπαθήσουν στο μέλλον να βρούν τρόπο να προκύψουν περιοχές συνεκμετάλλευσης (υδρογονανθράκων, ορυκτού πλούτου, αλιείας κλπ) εκεί που δέν υπάρχουν. Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και θα βοηθούσε πολλές πετρελαικές εταιρείες να μη δίνουν μέρος των κερδών τους στα κράτη που το δικαιούνται αλλά και επειδή γεωτρήσεις εντός κάποιων ΑΟΖ δεν θα χρειαζόντουσαν να γίνουν…
 
Πηγή: www.1greek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.