Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στην Μόσχα πάει αιφνιδιαστικά ο Π.Παναγιωτόπουλος


Για την Μόσχα ταξιδεύει την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, σ'ένα ταξίδι καθοριστικό για τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις. Παρά το γεγονός ότι η αφορμή για να βρεθεί στην Μόσχα θα είναι διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Π.Παναγιωτόπουλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σ.Σοϊγκού σε μία και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Η συμμετοχή αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, μετά από εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά που έχει διακρίνει ότι οι ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις μετά το 2010 ήταν ουσιαστικά "παγωμένες".

Είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθεί στην Μόσχα μετά την αποστολή του Α.Σαμαρά τον Φεβρουάριο του 2012, όταν έγινε η πρώτη μη κυβερνητική αποστολή (τότε η ΝΔ απλά στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου) που είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας και θεωρείται μια καλή ευκαιρία να αναθερμανθούν οι παγωμένες ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις.
Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται τόσο η συμφωνία-πλαίσιο για την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία που καρκινοβατεί από το 2010, όσο και η διακρατική συμφωνία προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς την ρωσική πλευρά για προμήθεια νέων SHORADS προς αντικατάσταση των παλιών OSA/OSA AK.
Εσχάτως έχει αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον για μια περιορισμένη προμήθεια BMP-3F (52 οχήματα) για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των πεζοναυτών που επιχειρούν ακόμα όπως στον Β'ΠΠ, όπως και για το όχημα υποστήριξης πεζικού Terminator και το νέο αναβαθμισμένο αντιαρματικό σύστημα Kornet-M

Σε όλες τις περιπτώσεις προσφέρονται από την Ρωσία ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών και χρηματοδοτικά προγράμματα.
Φυσικά σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η βολή επιχειρησιακής αποδοχής των συστημάτων S-300PMU1, η οποία τώρα μεταφέρθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο και η υπογραφή FOS για τα αερόστρωμα ZUBR.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε το θέμα της επίσκεψης στην Ρωσία.

«Είναι η πρώτη σημαντική επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα ύστερα από πολύ καιρό», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη, μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Μόσχα «Είναι μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε και τις σχέσεις με τη ρωσική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει τις παραδοσιακές επιλογές της. Είμαστε νατοϊκή χώρα, είμαστε χώρα του δυτικού κόσμου...».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.