Γράφει ο Θέμης Δαγκλής - Μια καλή είδηση έφερε ο Λαβρόφ στην Αθήνα, η τιμή του φυσικού αερίου - η υψηλότερη της Ευρώπης - θα μειωθεί. Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα και από τις συνομιλίες με τον Σαμαρά, και από τις συνομιλίες για το Βενιζέλο και στην ελληνική κυβέρνηση περιμένουν να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Έτσι θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας, που είδε την ανταγωνιστικότητα της να καταβαραθρώνεται τα τελευταία χρόνια.
Η δεύτερη καλή είδηση είναι, ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ παραμένει ιδιαίτερα θερμό. Αυτό ανακουφίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που ξέρει ότι οι Κινέζοι θα καταθέσουν προσφορά, οι Κινέζοι θα πάρουν τον ΟΛΠ ελλείψει ενδιαφερομένων και δεν θέλει να τα πουλήσει όλα στους Κινέζους.
Οι Ρώσοι βέβαια θέλουν πακέτο τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ (λιμάνι Θεσσαλονίκης). Επειδή όμως δεν είναι μόνοι τους στα τρένα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να «φτιάξει» το διαγωνισμό στα «μέτρα τους». Αυτό που μπορεί να κάνει και θα το κάνει είναι να φέρει τους διαγωνισμούς για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις κοντά, ώστε να διευκολύνει τους Ρώσους να καταθέσουν προσφορά. Το να συμμετάσχουν οι Ρώσοι στο διαγωνισμό άλλωστε, φαίνεται να το έχει πάρει επάνω του ο ίδιος ο Σαμαράς, αυτό δείχνει η συνάντηση του με τον πρόεδρο των κρατικών ρωσικών σιδηροδρόμων Γιακούνιν.
Η τρίτη είδηση για την Αθήνα ήταν ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ζει. Αυτό έδειξαν τουλάχιστον να πιστεύουν οι Ρώσοι, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι οι Βούλγαροι θα αλλάξουν τη στάση τους. Η ελληνική πλευρά το σημείωσε μάλλον έκπληκτη και εξέφρασε την ευμενή διάθεση της απέναντι στο έργο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες πάντως, οι Έλληνες εκτίμησαν, ότι για να λέει αυτά ο Λαβρόφ, κάτι παραπάνω ξέρει.
Για τη ΔΕΠΑ πάντως, στην οποία η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματιένκο είχε δημιουργήσει τόσες ελπίδες τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η Gazprom εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, ο Λαβρόφ δεν είπε κιχ. Το αντίθετο μάλιστα: «Δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να σχολιάσω ζητήματα, τα οποία αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και τις αντίστοιχες εταιρείες ρωσικές και ελληνικές», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Προσγείωσε επίσης τις προσδοκίες στο θέμα του αγωγού South Stream για τον οποίο η Ματβιένκο είχε πει ότι είναι πάνω στο τραπέζι. Το θέμα δεν συζητήθηκε καν.
Οι Ρώσοι πάντως έδειξαν και δύο πράγματα σε αυτήν την επίσκεψη, που μάλλον πονοκεφάλιασαν την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον ότι δεν τους πολυαρέσουν οι διαδικασίες της ΕΕ, τι άλλο μπορεί να σήμαινε ότι περιμένει, να «επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των οικονομικών δρώντων, μεταξύ των επιχειρήσεων, ελληνικών και ρωσικών, με τη συμμετοχή των επίσημων Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας με συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ακριβώς την ασφάλεια των επενδύσεων».
Κάντε κάτι για τους διαγωνισμούς και μην μας μπλέκετε, ήταν το μήνυμα. Δεύτερον, ότι έχουν συμφέροντα και επιμένουν σε αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι έθεσε θέμα Συκιάς και Πευκόφυτου, δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που έχουν κολλήσει, στο πλαίσιο των έργων της εκτροπής του Αχελώου στο ΣτΕ. Στην κοινοπραξία που θα τα κατασκευάσει, συμμετέχει άλλωστε η ρωσική VO TECHNOPROMEXPORT.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.