Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΜΙΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ-ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ


Επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο παρέδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο ο πρόεδρος Πούτιν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στην βιβλιοθήκη, στο Παλάτι του Βατικανού.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα ενώ ο Ποντίφικας επίσης ζήτησε από το ρώσο ηγέτη να στείλει τους χαιρετισμούς του προς τον Πατριάρχη Κύριλλο , ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Σημαντικές διαφωνίες αποτρέπουν κάθε συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών. Εξάλλου το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατηγορήσει το Βατικανό για προσπάθειες απομάκρυσνης των χριστιανών από τη Ρωσική Εκκλησία, κατηγορία που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει επανειλημμένως αρνηθεί.

Η κρίση στη Συρία

Τη σημασία του τερματισμού της κρίσης στη Συρία με ειρηνικές διαδικασίες τόνισαν Πούτιν και Πάπας Φραγκίσκος κατά τη συνάντησή τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του ρώσου Προέδρου με τον Ποντίφικα. «Αυτό το ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία» δήλωσε χθες ο Ουσάκοφ, υπενθυμίζοντας πως ο Πάπας Φραγκίσκος είχε στείλει προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο Πούτιν, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία δήλωνε κατηγορηματικά πως ήταν εναντίον κάθε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Το μήνυμα του Πάπα υπηρέτησε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο στη συζήτηση των 20 ισχυρών για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, στηρίζοντας τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Προέδρου Πούτιν. Η Ρωσία και η Αγία Έδρα έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της διατήρησης της προτεραιότητας της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών ηθικής στις διακρατικές σχέσεις και πάντα σε συντονισμό με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ , το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ» τόνισε ο Ουσάκοφ.
Εξάλλου οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την προστασία του χριστιανισμού στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη θέση των καθολικών στην ορθόδοξη Ρωσία.

Σε συνάντηση που είχε ακολούθως ο πρόεδρος Πούτιν με τον Γενικό Γραμματέα του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Πιέτρο Παρόλιν, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Βατικανού και στις προοπτικές συνεργασίας στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα , καθώς και στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των τεχνών.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη ρώσου αρχηγού κράτους στο Βατικανό, από την αποκατάσταση της πλήρους μορφής διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο, τον Δεκέμβριο του 2009. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει συναντηθεί και με τους δύο προκατόχους του Πάπα Φραγκίσκου - το 2000 με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ και το 2007 με τον Πάπα Βενέδικτο XVI. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.