Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Προς το συμφέρον Ρωσίας και Κίνας μια ήρεμη ελλαδική επικράτεια, κυρίως το Αιγαίο


Σε σκέψεις πρέπει να μπουν όσοι επιθυμούν το αντίθετο…

του Κίμωνα Γεωργακάκη

Η επίκαιρη γεωγραφική θέση της Ελλάδας έφερε την χώρα στο επίκεντρο των διεθνών γεωοικονομικών επιδιώξεων, την ώρα που η γειτονιά μας φλέγεται. Ο συνωστισμός συμφερόντων στην περιοχή μας, όπως είχα γράψει και παλιότερα, κρατάει την Ελλάδα προσωρινά μακριά από μπελάδες και την καθιστά χώρα-κλειδί για τις ασφαλείς συναλλαγές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, όσο αυτές ακόμα υφίστανται.

Κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, φάνηκε ότι η πρόθεση της Κίνας είναι να διεισδύει μέσω της χώρας μας στις δυτικές αγορές. Το ενδιαφέρον του «Δράκου» δεν περιορίζεται μάλιστα στο λιμάνι του Πειραιά αλλά περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, νησί τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας (θυμηθείτε το άρθρο μου για την Μεγαλόνησο). Παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον των Ρώσων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Τι σημαίνει αυτό; Ρωσία και Κίνα επιθυμούν σταθερότητα στην ελλαδική επικράτεια, προκειμένου τα συμφέροντά τους να προωθούνται ήρεμα και μεθοδικά. Όποιος βαλθεί να την διαταράξει, θα τους βρει απέναντι.

Απλά πράγματα και χαροποιεί το γεγονός ότι επιτέλους αξιοποιείται, έστω εν μέρει, ο πολιτισμός στην εξωτερική πολιτική, κάτι που τονίστηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών Ελλάδας και Κίνας, όταν και έγινε λόγος για την παγκόσμια δυναμική του Ελληνισμού που απλώνεται σε Ανατολή και Δύση (Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού, Άμεση ενεργοποίηση της πολιτισμικής διπλωματίας, άρθρα μου για την επιτακτική ενεργοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας).
Η οικουμενικότητα μου για την επιτακτική ενεργοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας).

Σίγουρα βέβαια ακόμα δίνουμε λόγο στους Αμερικανούς, κάτι που έδειξε η πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά, Καραμανλή και Μολυβιάτη με τον Σταυρίδη του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο κρίσιμη για τα ελλαδικά πολιτικά δρώμενα. Ωστόσο οι συγκυρίες επιτρέπουν ελιγμούς, αφού τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα σε πολλά μέτωπα. Άλλωστε να είστε σίγουροι, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να πετύχει κάτι πολύ καλό, οι πατρόνες από την Δύση θα προσπαθήσουν να το εμποδίσουν, ενδεχόμενα με ενεργοποίηση του τουρκικού παράγοντα.

Γι αυτό καλό είναι, πριν επιχειρήσουν κάτι, να έχουν στο μυαλό την αντίδραση Μόσχας και Πεκίνου, ώστε οι συνέπειες να είναι λιγότερο αρνητικές για εμάς και περισσότερο για άλλους…

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων 
 
Πηγή: www.pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.