Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι φυλακισμένοι και η λάμπα



Υπάρχουν 100 κρατούμενοι σε μια φυλακή, όλοι τους σε ξεχωριστά κελιά, τα οποία είναι σφραγισμένα, με ηχομόνωση και χωρίς παράθυρα. Υπάρχει επίσης μια αίθουσα στη φυλακή με μια λάμπα. Κάθε μέρα, ο φύλακας θα διαλέγει έναν από τους 100 φυλακισμένους τυχαία (έστω και αν έχει ξαναεπιλεγεί) και θα τον πηγαίνει στην αίθουσα. Ο κρατούμενος θα έχει την επιλογή να πατήσει το διακόπτη της λάμπας, αν θέλει.

Όταν ένας κρατούμενος επιστρέφει από την αίθουσα, έχει επίσης τη δυνατότητα να πει «Όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι έχουν πάει στην αίθουσα». Εάν ένας κρατούμενος αποφασίσει να το πει και είναι αλήθεια, όλοι οι κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν. Ωστόσο, εάν ένας κρατούμενος αποφασίσει να το πει και είναι λάθος, όλοι οι κρατούμενοι θα εκτελεστούν. Έτσι, ένας κρατούμενος πρέπει να το πει αυτό μόνο αν ξέρει ότι είναι σίγουρα αλήθεια.

Πριν από την πρώτη ημέρα που ξεκινά αυτή η διαδικασία, όλοι οι κρατούμενοι επιτρέπεται να βρεθούν μαζί για να συζητήσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν για να σωθούν. Ποια στρατηγική θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν τη σωτηρία τους;


Απάντηση

Ο πρώτος κρατούμενος που θα μπει στην αίθουσα αναλαμβάνει το ρόλο του μετρητή. Αυτός κάθε φορά που θα μπαίνει στην αίθουσα θα κάνει το εξής:
-Αν δει το φως αναμμένο θα μετράει +1 και θα το σβήνει
-Αν δει το φως σβηστό δε θα κάνει τίποτα

Όλοι οι άλλοι:
-Δικαιούνται να ανάψουν το φως μόνο μία φορά
-Αν βρουν το φως αναμμένο δε κάνουν τίποτα
-Αν βρουν το φως σβηστό και έχουν «ξοδέψει» τη μια φορά που δικαιούνται να το ανάψουν, δεν κάνουν τίποτα
-Αν βρουν το φως σβηστό και δεν έχουν «ξοδέψει» τη μια φορά που δικαιούνται να το ανάψουν, το ανάβουν

Έτσι ο μετρητής όταν φτάσει στο 99 ξέρει ότι όλοι οι άλλοι έχουν μπει στην αίθουσα. Αφού ο καθένας ανάβει 1 φορά το φως και αυτός το έχει βρει (ενώ κάθε φορά το σβήνει) αναμμένο 99 φορές, έχουν περάσει απ’ την αίθουσα 99 διαφορετικοί φυλακισμένοι. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει κενά ο γρίφος.

Αλήθεια είπε...

Τι κενά έχει ο γρίφος? Αν τον ξέρεις σε άλλη εκδοχή, παρακαλώ στείλτον μου. Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.