
Η Άγκυρα ανησυχεί έντονα ότι η συμφωνία αυτή που έγινε με πρωτοβουλία των προέδρων της Κύπρου και της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρώφ, θα αποβεί αποτρεπτική για περεταίρω τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με το ερευνητικό της σκάφος Barbaros, επιμένοντας να παραβιάζει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα για έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.
Πέραν τούτου η περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου με μια σειρά συμφωνιών πάνω στον οικονομικό, ενεργειακό, μορφωτικό και πολιτιστικό πεδίο, διευρύνουν τις σχέσεις των δυο χωρών κάτι που η Άγκυρα δεν το βλέπει με καλό μάτι καθώς αποδεικνύεται πως η Ρωσία μπαίνει σφήνα στις τουρκικές φιλοδοξίες να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σίγουρα αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη αν κρίνει κανείς από το πώς αντέδρασε η Άγκυρα στην αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η Κύπρος μπορεί και η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση προς μεγάλο όφελος των εθνικών μας συμφερόντων ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.