Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Νέα διαδρομή για το South Stream θέλουν οι Ρώσοι

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μετά την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού South Stream, που θα περνούσε από την Βουλγαρία και από εκεί θα κατευθύνονταν στην κεντρική Ευρώπη τη υπαιτιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος όπως είναι γνωστό πρότεινε στον Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει στην Άγκυρα, στις 1 Δεκεμβρίου, τον ενεργειακού αγωγό που θα έφτανε από την Ρωσία το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας του Πόντου και από εκεί θα προωθούνταν στην ανατολική Θράκη και μέσω της Ελλάδας προς την Δύση.


Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπάντεχη για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ερμηνεύτηκε σαν αντίδραση του Βλαδιμήρ Πούτιν στην αμερικανόφιλη κυβέρνηση της Βουλγαρίας που κωλυσιεργούσε σκόπιμα στα σχέδια της υλοποίησης του πρώτου σχεδίου του South Stream. Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα και η ίδια η Βουλγαρία είχαν θορυβηθεί από τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης αυτού του έργου, πουν ήταν και σαν αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία ένεκα της ουκρανικής κρίσης.

Τώρα και η διαδρομή αυτή αλλάζει και όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Τουρκία προτείνουν τώρα μια άλλη διαδρομή για τον περιπετειώδη πλέον South Stream. Η καινούργια αυτή διαδρομή προβλέπει και πάλι την απουσία της Βουλγαρίας για την οποία οι Ρώσοι πνέουν μένεα εξ’ αιτίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης που ακολουθεί δουλικά αμερικανόφιλη πολιτική εναντίον της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Όπως δείχνουν οι χάρτες που παραθέτουν οι Τούρκοι, ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Ρωσία θα διασχίζει πάλι την Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει κατευθείαν στην τουρκική ανατολική Θράκη. Από εκεί θα προχωρεί στο ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση την Ιταλία ενώ από την ελληνική επικράτεια θα διακλαδώνεται προς τα Σκόπια, Σερβία, κεντρική Ευρώπη, ενώ άλλος ένας κλάδος θα προωθείται προς την Βοσνία, Μαυροβούνιο, μπορεί και στο Κοσσυφοπέδιο.

Την γνωστοποίηση αυτής τη νέας ρωσικής πρότασης την έκανε στον τουρκικό τύπο ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Gürkan Kumbaroğlu, σε συνεργασία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız. Η νέα αυτή πρόταση κρίθηκε ότι είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την προηγούμενη που προέβλεπε ο αγωγός να διασχίζει την Ανατολία από τον τουρκικό Πόντο προς την Θράκη, μήκους 930 χιλιόμετρων. Τώρα με τη νέα πρόταση υπάρχει μείωση κατά 380 χιλιόμετρα ενώ το κόστος μειώνεται κατά 10 δις δολάρια περίπου, σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις.

Οι δυνατότητες του αγωγού, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, θα είναι πολύ μεγάλες και θα μεταφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου να καλύψουν και τις ανάγκες των χωρών διέλευσης. Εκείνο φυσικά που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι η Τουρκία και με την νέα αυτή ρωσική πρόταση παραμένει παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο καθώς οι περισσότεροι ενεργειακοί αγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα περνούν από το τουρκικό έδαφος.

Εδώ ας αναλογιστούμε το τι έχασε η Ελλάδα απ την ακύρωση του μεγαλεπήβολου ρωσικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Πύργου, (Μπουργάζ)- Αλεξανδρούπολης, όταν ήμασταν ακόμα εκτός ευρώ και στην Βουλγαρία υπήρχε άλλη κυβέρνηση που ήταν θετική στην κατασκευή αυτού του αγωγού ο οποίος ακυρώθηκε καθαρά από την αμερικανική υπονόμευση, καθώς οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με τίποτα τότε να αυξηθεί μέσω αυτού του αγωγού η ρωσική επιρροή στην Βουλγαρία και κυρίως στην χώρα μας που θα αναβαθμίζονταν ενεργειακά ενώ η Τουρκία θα παρέμενε εκτός.


Πηγή: http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.