Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Τις επόμενες εβδομάδες κηρύσσεται η Ελληνική ΑΟΖ




Τις επόμενες εβδομάδες κηρύσσεται η Ελληνική ΑΟΖ -Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -Κρίσιμες Εβδομάδες για την Εθνική μας Ασφάλεια!

Στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αρκετές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, αρχής γενομένης από την επόμενη, που θα είναι καταιγιστικές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας ¨Θα έχουμε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της NOBLE, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της DELEK στην οποία θα παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για το τι θα γίνει, θα έχουμε την δήλωση εμπορικότητας (declaration of commerciality) του «Αφροδίτη», η οποία είναι κοσμογονική για την Κύπρο, καθώς είναι η στιγμή που περνούμε από την έρευνα στην εκμετάλλευση. Θα μας καταθέσουν επίσης το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Κι όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες».

«Να δούμε αν είναι συμφέρουσες, τι όρους εμπεριέχουν, γιατί αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε δύο αγορές. Την κυπριακή, την αιγυπτιακή (κυρίως) και ίσως ιορδανική. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι να βρούμε πελάτες οι οποίοι θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα για να αναλάβουν αυτές τις υποχρεώσεις». Σημαντικό γεγονός ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε την σημερινή μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Σαρμ Ελ Σέιχ, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, για να συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο, με θέμα την Οικονομική Ανάπτυξη της Αιγύπτου.

Όπως βλέπουμε και στον χάρτη τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν είναι απλά τεράστια αλλά γινόμαστε μέσα σε 20 χρόνια μια απο τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου με μόνο τα κοιτάσματα της Νοτίου Κρήτης να εκτιμούνται στα 500 δις ευρω! Τώρα κομμάτι απο την πίτα θέλουν όλοι,Άγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί,Ρώσοι,Ισραηλίτες,Αμερικάνοι και πολλοί ακόμη!

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας ,

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα είναι ο τελικός πελάτης. Πρέπει να προηγηθούν εμπορικές διαπραγματεύσεις. Μιλώντας για εμπορικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχετε στο νου ότι αφορούν σε συμβόλαια τα οποία περιέχουν 55 συνολικά σημαντικούς όρους, οι οποίοι διέπουν την τιμή, τους εγγυητές, πότε μπορούν να αναθεωρηθούν και άλλα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία απαιτούν χρόνο διαπραγμάτευσης. Αλλά, όλα αυτά θα γίνονται παράλληλα».

Συνεχίζονται τα διπλωματικά ταξίδια τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου σε Αίγυπτο, Ρωσία και Ισραήλ και οι επαφές είναι ιδιαίτερα θερμές! Βεβαίως τις εξελίξεις δεν της βλέπει με καλό μάτι κανένας μας γείτονας,ιδιαίτερα η Τουρκία που πιέζει τόσο τα αυτονόητα διεθνή δικαιώματα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Πληροφορίες θέλουν ακόμη και την εμπλοκή της Αλβανίας διότι όπως πληροφορηθήκαμε προχώρησαν σε έρευνες ώστε να εξορύξουν ενεργειακά αποθέματα μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας!

Ακόμη και η Ιταλία όλες αυτές τις δεκαετίες λόγω της μη κήρυξης Ελληνικής ΑΟΖ βουτούσε στα νερά μας αποκομίζωντας τεράστια οφέλη από τον Ιχθυεμπορία αλλά και από άλλες πηγές..Όλα γνωστά μα κανένας σοβαρός πολιτικός δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο.

Ελπίζουμε να γίνει γρήγορα καθώς από πηγές πληροφορούμαστε ότι η Αμερική και η Ρωσία έχουν δώσει πράσινο φώς βλέπουν θετικά την αυτονόητη κίνηση της χώρας μας!

Επιπλέον ευλογίες πήραμε και επίσημα από την Υπερδύναμη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας που έσπευσε επίσης να στηρίξει την Ελλάδα και τα συμφέροντα της στην Θάλασσα και στο Εμπόριο!

Υπενθυμίζουμε ότι ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ονομαστικά και μόνο.

Το Άρθρο 55, μέρος Ε΄της Σύμβασης, ορίζει τα εξής: Ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Η αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται ως η θαλάσσια περιοχή πέραν και εφαπτομένης των εθνικών υδάτων, και υπόκειται σε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς όπως ορίζεται στο παρόν παράρτημα, υπό το οποίο τα δικαιώματα και η δικαιοδοσία του οριζόμενου Κράτους, και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων Κρατών καθορίζονται από τις διατάξεις της παρούσας Συνθήκης. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.