Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αίγυπτος, Αιθιοπία και Σουδάν συμφώνησαν για το Νείλο


Χαρτούμ.

Οι ηγέτες των τριών αφρικανικών χωρών, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν, υπέγραψαν σήμερα στο Χαρτούμ αρχική συμφωνία, για το θέμα των μακροχρόνιων διαφωνιών- τη χρήση των υδάτων του Νείλου και την οικοδόμηση του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού της Αφρικής στην Αιθιοπία.


Η Αίγυπτος μέχρι τώρα αντιδρούσε αρνητικά στην κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Αιθιοπία, από το φόβο μείωσης του υδάτινου όγκου που εισρέει στο έδαφός της.

Η Αιθιοπία από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα δώσει δικαιότερη κατανομή των υδάτων του Νείλου.

Το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας, έχει επικυρώσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο του 2013 που ακύρωσε συμφωνίες από την εποχή της αποικιοκρατίας, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων του ποταμού Νείλου θα είχε η Αίγυπτος και το Σουδάν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία για τη χρήση του νερού του Νείλου με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας και τον πρόεδρο του Σουδάν, όπως σημειώνει το Tanjug.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.