Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αρχαιολογική αποκάλυψη στη Βεργίνα


 
 
 
Μια εξαιρετική αρχαιολογική αποκάλυψη έρχεται στο προσκήνιο και φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα για τους τάφους της Βεργίνας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) , ανακάλυψαν μεταξύ άλλων ότι το οστό στο γόνατο του Φιλίππου φέρει ακόμα την οπή από τον τραυματισμό του στην μάχη. Παράλληλα μετά από μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρήκαν και αντικείμενα της πανοπλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η νέα επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Μετά από ενδελεχή μελέτη, η επιστημονική αυτή ομάδα από την Ελλάδα και την Ισπανία, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μπαρτσιώκα και του Juan Luis Arsuaga(Πανεπιστήμιο Μαδρίτης), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκελετικά υπολείμματα του Φιλίππου Β' όντως βρίσκονται στη Βεργίνα, όχι όμως στον Τάφο Ι, όπως ήταν η γενική άποψη μέχρι σήμερα αλλά στον Τάφο ΙΙ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οστά του Τάφου Ι στη Βεργίνα εξετάστηκαν από παλαιοανθρωπολόγους ενδελεχώς με τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

Όπως σημειώνει όμως το Forbes,τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έρχονται σε αντίθεση με την εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στην οποία οι Τεό Αντίκας και Λάουρα Βιν Αντίκας, κατέληξαν ότι οι σκελετοί από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα ανήκουν στον Φίλιππο Β' και μία πριγκίπισσα από τη Σκυθία.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Τα συμπεράσματα λοιπόν της έρευνας είναι τα εξής:

-Ο Φίλιππος Β' είναι όντως θαμμένος στη Βεργίνα. Πιστοποιήθηκε ότι ένα οστό από τον Τάφο Ι στη Βεργίνα με μία τρύπα στο γόνατο είναι το κουτσό πόδι του Φιλίππου Β'.

(Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τρία χρόνια πριν από τη δολοφονία του το 336 π.Χ., κατά τη διάρκεια μάχης, ο Φίλιππος τραυματίστηκε από ένα δόρυ που πέρασε μέσα από το πόδι του και τον κατέστησε κουτσό. Μετά από 2.300 χρόνια, αυτό το εντυπωσιακό οστό φέρει ακόμα την οπή που προκάλεσε το δόρυ. Επίσης έχει υποστεί αγκύλωση μεταξύ της κνήμης και του μηρού, που δείχνει ότι το άτομο κούτσαινε).

-Μαζί με τον Φίλιππο Β' πιστοποιήθηκε ότι είναι θαμμένη η τελευταία του γυναίκα, Κλεοπάτρα, μαζί με το νεογέννητό της. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τους δολοφόνησε η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

-Στον Ταφο ΙΙ, επιβεβαιώθηκε ότι είναι θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ομάδα μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μερικά αντικείμενα από την πανοπλία του Τάφου ΙΙ πρέπει να ανήκουν στον ίδιο τον Αλέξανδρο και όχι στον Αρριδαίο.Ο Αρριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ανίκανος για μάχη, αλλά απλά κατά την διάρκεια της στέψης του, είχε χρησιμοποιήσει μερικά από τα αντικείμενα που ανήκαν στον αδελφό του.

Για πρώτη φορά λοιπόν μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα που ανήκουν στην πανοπλία του Μεγάλου Αλέξανδρου.Η εργασία αυτή αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στη Βεργίνα.

Αμφισβητήσεις για τον τάφο του Φιλίππου

Είναι γεγονός παντός πως πολλές φορές, ερευνητές και ιστορικοί έχουν αμφισβητεί την ταυτότητα του νεκρού στον Βασιλικό Τάφο ΙΙ της Βεργίνας, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί συνηγορούν ότι ο νεκρός βασιλιάς μαζί με τα χρυσοποίκιλτα ευρήματα στον αρχαίο τάφο δεν είναι ο Φίλιππος Β αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος.

Οι απόψεις αυτές έχουν κατά καιρούς απασχολήσει πολλά αρχαιολογικά συμπόσια.

Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Ν. Ξηροτύρης και η συνάδελφός του Franzeska Langensheidt που εκλήθησαν πρώτοι και εξέτασαν τα οστά , αποφάνθηκαν για τα ανδρικά οστά του τάφου ΙΙ ότι «από την ανθρωπολογική ανάλυση δεν προκύπτει καθαρή απόδειξη ότι τα οστά είναι του βασιλιά Φιλίππου Β».


(Επιστήμονες κατάφεραν από τα οστά να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του Φιλίππου.Πέθανε σε ηλικία 45 ετών και είχε ύψος 1,80 μέτρα)

Στη συνέχεια όμως εκλήθη δεύτερη επιστημονική ομάδα υπό τον Βρετανό ανατόμο Dr J Musgrave ο οποίος παρουσίασε σε Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής Αρχαιολογίας διαφορετικά συμπεράσματα , σύμφωνα με τα οποία τα οστά της μεγάλης χρυσής λάρνακας του τάφου ΙΙ τάφου ανήκουν στο Βασιλιά Φίλιππο Β.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.