Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αλβανία: Με Κοτζιά τα θαλάσσια σύνορα και το ζήτημα των τσάμηδων





Το αλβανικό δημοσίευμα- προφανώς από λάθος- έβαλε τη φωτογραφία του Κοτζιά με την εβραϊκή σημαία…

Καυτά θέματα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδα αποτελούν η διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και το ζήτημα των τσάμηδων ή δίκαιο του πολέμου (εμπόλεμη κατάσταση Αλβανίας- Ελλάδας), ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αλβανών κυβερνητικών ηγετών και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έφθασε στα Τίρανα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών εξηγούν ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση για ένα σχέδιο επτά σημείων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά τα εκκρεμή ζητήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι και αργότερα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα και με τον επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα.


Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Το αλβανικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενο αίτημα για εξαίρεση από την κυβέρνηση του κόμματος των αλβανοτσάμηδων (PJIU), όπως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προανήγγειλαν.

Αυτό αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της Αλβανίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί.

Θα τεθεί όμως το ζήτημα της άρσης της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, καθώς βρίσκεται εν ισχύει ελληνικός στρατιωτικός νόμος.

Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν είναι πρόθυμη για αλλαγή αυτού τον νόμου, αλλά δεν υπάρχει και καμία επίσημη απόφαση για την απομάκρυνσή του, μια απόφαση που αμέσως θα αναφανούν δικαιώματα ιδιοκτησίας των Αλβανοτσάμηδων, κυρίως, στην ελληνική επαρχία της Θεσπρωτίας.

Το ζήτημα αυτό θα κόστιζε και στους Έλληνες εν μέσω οικονομικής κρίσης και θα είχε επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική.

Τα Τίρανα διατηρούν το ζήτημα αυτό προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα σε αιτήματα που έχει καταθέσει για Κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στα πεδία μαχών της Αλβανίας πολεμώντας του φασίστες Ιταλούς το 1940.

Η Ελλάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει δια του Νίκου Κοτζιά τη θέση της Αθήνας για την υποστήριξη προς την Αλβανία στην πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συζητηθούν τα κοινά ενεργειακά έργα στο πλαίσιο του υπερ-αδριατικού αγωγού – TAP, ζητήματα στους τομείς γεωργίας και του τουρισμού. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.