Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στη Νέα Υόρκη


Λευκωσία: Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ θα συναντηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να προετοιμάσουν την τριμερή συνάντηση των αρχηγών κρατών των τριών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το θέμα της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο νησί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Νετανιάχου ήταν η πιο σημαντική και ουσιαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε διμερές επίπεδο κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας, της ενέργειας, της τριμερούς συνεργασίας, της σχέσης ΕΕ- Ισραήλ και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου, ανέφεραν ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές απειλές και προκλήσεις και εξέφρασαν την ετοιμότητα του να συνεργαστούν από κοινού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.

Η πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης θα βρίσκεται στο Ισραήλ μεταξύ 2-4 Αυγούστου για συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και οι προεκτάσεις του. Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα μεταβεί στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ, η πηγή δήλωσε ότι ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του για το Μεσανατολικό, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί στην Κύπρο στις 8 του Σεπτέμβρη, την επομένη μέρα θα επισκεφθεί το Ισραήλ και στις 10 του Σεπτέμβρη θα επισκεφθεί την Παλαιστίνη. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να μεταβεί σε ακόμη δύο χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε την Κύπρο, σημειώνοντας ότι « επιτέλους υπάρχει μια χώρα εντός της ΕΕ που γνωρίζει πώς έχει η κατάσταση στην περιοχή και μπορεί να παρουσιάζει τα πράγματα ως έχουν».

Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και η οποία θα προχωρήσει.

Ανέφερε ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί μετά τη προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο η συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των κρατών να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζήτησαν επίσης και τις εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία και το Ιράν.

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι οι δύο πιο δημοκρατικές χώρες στην περιοχή «και έχουμε ευθύνη και πρέπει να συνεργαστούμε για να να μετατρέψουμε την περιοχή σε περιοχή σταθερότητας σε συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής».

Είπε επίσης ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στο εξωτερικό από την ημέρα της επανεκλογής του επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη.

Πηγή: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.