Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τα capital controls διαλύουν τα τελευταία ερείπια της Οικονομίας και στρώνουν το δρόμο για την δραχμή…


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο τομέα της πραγματικής οικονομίας μετά την επιβολή των capital controls και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα διάγει μια περίοδο που ειδικά στα νησιά πάει αρκετά καλά σε ότι αφορά στον ξένο τουρισμό που αφήνει αρκετή ρευστότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ. Η προσπάθεια της επιχείρησης να ανακόψει το ρυθμό αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών, που απειλούν τη ρευστότητά της, τινάχθηκε στον «αέρα».

Εξαιτίας της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων, οι οφειλές της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «αγγίζουν» πλέον τα 2 δισ. ευρώ, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα «60 ευρώ της ντροπής» με το ζόρι αρκούν για να τραφεί ημερησίως μια οικογένεια, οπότε για λογαριασμό ΔΕΗ, ούτε λόγος.

Οταν θα αποφασιστεί δε, η άρση της δυνατότητας μη πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να κόβεται το ρεύμα, εκεί θα υπάρξουν πραγματικά δράματα: Χιλιάδες σπιτικά θα μείνουν χωρίς ρεύμα, αφού λεφτά στην τράπεζα δεν έχουν, τα αφορολόγητα «εξτραδάκια» ούτε αυτά υπάρχουν πλέον, οπότε…

Παράλληλα, «κύμα» απλήρωτων λογαριασμών παρατηρείται και στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, στον οποίο οι οφειλές των καταναλωτών για τον Ιούλιο υπολογίζονται στα 50 εκατ. ευρώ.

Η κατανάλωση σε ορισμένες αγορές (ένδυση-υπόδηση, εστίαση, επιπλώσεις, λευκά είδη κλπ.) από τις 30 Ιουνίου έχει υποχωρήσει από 30% μέχρι 70% στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρά τις εκτπώσεις.

Και κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα παραπάνω ποσοστά, περιέχουν μια χρονική περίοδο που κυκλοφορούσαν ακόμα κάποια μετρητά στην αγορά.

Η πτώση στην αγορά της «ακριβής» εστίασης (restaurant, καφέ-restaurant, κέντρα διασκέδασης κλπ) υπολογίζεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε ποσοστό άνω του 40% σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο και όχι απλώς θα εξανεμιστεί η αύξηση στον ΦΠΑ, αλλά θα μειωθούν δραματικά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Επίσης «πάγωσαν» οι αγορές καινούριων ΙΧ, αφού όσοι επρόκειτο να αγοράσουν και είχαν διαθέσμα κεφάλαια το έκαναν κατά την αρχική περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls, φοβούμενοι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ακόμα, η αγορά των μεταχειρισμένων ΙΧ έχει καταρρεύσει.

Κατόπιν των παραπάνω εύλογο είναι το ερώτημα από που αναμένεται αύξηση των φορολογικών εσόδων. Κανείς δεν έχει χρήματα να κινηθεί στην καθημερινότητά του και κανείς δεν φέρνει χρήματα από το εξωτερικό γιατί φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή.

Ακόμα, η απουσία των πρώτων υλών ή εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία. Οι τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα, με σχετική χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει την κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό 20%. Για αυτό το λόγο εισάγει προϊόντα και πρώτες ύλες που κάθε μήνα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία.

Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο από τα τέσσερα που είναι αναγκαία για την επιβίωση και εμπορική κίνηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, ως και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν στο 7% του αριθμού και το 10,5% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί.

Αν ληφθεί υπόψη ότι τα 2/3 των τροφίμων εισάγονται, τότε ακόμη και από τον Αύγουστο μπορούν να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ίσως αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα: Η πτώση στην κατανάλωση των σούπερ μάρκετ θα φτάσει ακόμα και το 20% μέχρι τον Δεκέμβριο!

Από εκεί και πέρα το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση και παραγωγή ψωμιού εισάγεται (η Ελλάδα που είχε καταφέρει να γίνει αυτάρκης στο στάρι-και όχι μόνο-στην δεκαετία του ’50 έφτασε το 2015 να εισάγει το 80% των αναγκών της!).

Η παραπάνω εικόνα αντανακλά την πραγματική οικονομία που καταρρέει πριν ακόμη υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα με τα δύο νομοσχέδια για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις υπογραφής μίας επώδυνης συμφωνίας. Ήδη, οι δανειστές ζητούν νέα προαπαιτούμενα και αναρωτιέται κανείς πόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί με τη χώρα στο ευρώ, αλλά με τους Έλληνες χωρίς ευρώ στην τσέπη τους…


Πηγή: http://apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.