Η Ρωσία με μια κίνηση-ματ στη Συρία κατάφερε να στριμώξει ΗΠΑ-Ισραήλ και Τουρκία στην περιοχή περιπλέκοντας τα πράγματα και απειλώντας ακόμη και με αλλαγή του status quo στη Μ.Ανατολή αν συνεχιστεί η ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αναλυτές του Stratfor οι οποίοι τονίζουν ότι η Μόσχα πλέον έχει το "πάνω" χέρι και θα ζητήσει πολλά ανταλλάγματα που θα αρχίζουν από το μέλλον της Ουκρανίας και φτάνουν μέχρι τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις για να υπάρξει αξιοπρεπή συμφωνία για τους Δυτικούς πριν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί επεκταθούν...
Τη βδομάδα αυτή, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν νέα ρωσικά μαχητικά που έφτασαν στην αεροπορική βάση Bassel al Assad κοντά στη πόλη της Λαττάκειας.Στοιχεία από τις συριακές γραμμές άμυνας αποκάλυψαν επίσης ένα σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων που ενώθηκαν αμέσως με τις δυνάμεις της Δαμασκού.
Αυτή η ευρύτερη ρωσική παρουσία δείχνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να παράσχει εναέρια υποστήριξη στις συριακές δυνάμεις σε ανοιχτή σύγκρουση ενάντια στους εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες και το ISIL.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα της Συρίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αλλά η Συρία είναι χρήσιμη για τη Μόσχα. Η Ρωσία ενισχύει τη θέση της ως παγκόσμιο στρατηγικό παίκτη στη σκακιέρα, χρησιμοποιώντας την ισχύ της στη Συρία ως μοχλό για συζητήσεις με τις άλλες δυνάμεις και για άλλα σημαντικά θέματα...
Πρώτο θύμα στη λίστα της Μόσχας είναι το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πήγε στη Μόσχα για μια τρίωρη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κοινή τους συνέντευξη τύπου χαρακτηρίστηκε από ένταση. Ο Νετανιάχου επιχειρηματολόγησε ότι η Συρία και το Ιράν προσπαθούν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ στa Yψώματα του Γκολάν εξοπλίζοντας την Χεζμπολάχ, ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία.
Ο Β.Πούτιν απάντησε ότι τα όπλα δεν προέρχονταν από τη Συρία η οποία δεν έχει καν την πολυτέλεια να τα διαθέσει. Με άλλα λόγια, τα όπλα της Χεζμπολάχ δεν προέρχονται από τις ρωσικές προμήθειες οι οποίες ρητά χρησιμοποιούνται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Ισραήλ και Ρωσία έχουν μια σύνθετη και ρευστή σχέση. Το Ισραήλ έχει μια βαθιά στρατιωτική και ευρύτερη σχέση ασφάλειας με πολλά πρώην σοβιετικά κράτη και η Ρωσία έχει παράσχει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη σε Συρία και Ιράν. Παρόλα αυτά, αυτές οι δυο χώρες "ανταλλάζουν χάρες".
Τρεις ημέρες πριν τον πόλεμο της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, το Ισραήλ "πάγωσε" όλες τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στη Γεωργία.Την εβδομάδα πριν τον πόλεμο που κράτησε πέντε ημέρες, ο Μ.Άσαντ ταξίδεψε στη Μόσχα και απέτυχε να εξασφαλίσει μια συμφωνία εξοπλισμού...
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το τωρινό ταξίδι του Νετανιάχου στη Ρωσία, είναι ότι συνοδευόταν από δύο ισραηλινούς στρατηγούς. Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Gadi Eisenkot και τον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγό Herzl Halevi.
Ο Eisenkot κρατά το χαρτοφυλάκιο για τον στρατιωτικό συντονισμό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο Halevi επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών για θέματα όπως η διαρροή συριακών όπλων προς τη Χεζμπολάχ. Η παρουσία στρατηγών είναι σπάνια για επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών και σηματοδοτεί το γεγονός ότι το Ισραήλ θέλει συμφωνία για στρατιωτικό συντονισμό στη Συρία και ρωσικές πληροφορίες για τα όπλα με προορισμό τη Χεζμπολάχ.
Η Μόσχα θέλει το Ισραήλ να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα. Ισραηλινοί προμηθευτές όπλων δίνουν όπλα στους ουκρανούς ενώ εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις και δημιουργούν μονάδες εθελοντών για να πολεμήσουν κατά των ρωσοφώνων. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει "παγώσει" τις πωλήσεις uav και στρατιωτικών υλικών στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας ενώ η Ρωσία έχει μείνει εκτός και στην εκεμετάλλευση του κοιτάσματος "Λεβιάθαν" ενώ έχει κάνει προσφορά για "ρωσική ασπίδα" προστασίας.
Τα σχέδια της Ρωσίας στη Συρία έχουν περιπλέξει τα πλάνα και της Τουρκίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για μια εκστρατεία στη Συρία που θα οδηγήσει σε μια Σουνιτική Συρία ή τουλάχιστον μια τουρκική σφαίρα επιρροής στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα υποστηρίζει σθεναρά τους ισλαμιστές εώ η Ρωσία της συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και η ρωσική στρατιωτική παρουσία ακυρώνει τα σχέδια της Τουρκία για δημιουργία "no fly zone" στη Συρία.
Γι αυτό το λόγο ο Ρ.Τ.Ερντογάν ταξιδεύει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Β.Πούτιν. Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ ΄Αγκυρας και Μόσχας και όχι μόνο για την Συρία.
Πρόσφατα, η Ρωσία έχει έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Αζερμπαιτζάν, τον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας στο Καύκασο ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι Μπακού και Μόσχα συνεργάζονται για να αλλάξουν το status quo στην παγωμένη διένεξη μεταξύ Αζερμπαιτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία είναι ο στρατιωτικός εγγυητής του Μπακού αν επαναληφθεί η σύγκρουση αλλά τώρα η Μόσχα προωθείται για να γίνει η μόνη εξωτερική εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, υπάρχουν και ενεργειακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τον Turkstream που έχουν παγώσει με υπαιτιότητα της Άκγυρας που προβάλλει θέματα σχετικά με τους μηχανισμούς και τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο Β.Πούτιν θα "συνδέσει" την Συρία με όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Τέλος, η Ρωσία έχει επεκτείνει χρονικά την εμπλοκή της στη Συρία για να επικρατήσει απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο: τις ΗΠΑ. Οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι συζητήσεις για την Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις είναι στάσιμες.
Την Παρασκευή, οι συζητήσεις του αμερικανού ΥΠΑΜ, Ά.Κάρτερ με τον Ρώσο ομόλογο του Σ.Σοιγκού κράτησαν 50 λεπτά και θα επαναληφθούν.
Ήταν η πρώτη τους συνομιλία εδώ και ένα χρόνο. Προφανώς οι ΗΠΑ πιέστηκαν λόγω Συρίας...ενώ ο Κέρι τόνισε μέσα στη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιμείνουν στην απομάκρυνση του Άσαντ αν υπάρξει μακροπρόθεσμο σχεδιασμένη μετάβαση.
Αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά η Μόσχα θέλει και θα πάρει και άλλα. Θέλει συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας και την απομάκρυνση των δυτικών κυρώσεων τα επόμενα δύο χρόνια.
Πηγή: http://www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.