Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται μπόρα! Πραξικόπημα, Πόλεμος, Χάος σηματοδοτούν αστάθεια στη Σαουδική Αραβία

Mετά το φιάσκο των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν αρχίζει να βυθίζεται σε κρίση η Σαουδική Αραβία.

Τους τελευταίους μήνες, οι συζητήσεις για το μέλλον του καθεστώτος επιταχύνονται. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές των όπλων υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ. Αν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας πέσει, οι αγορές πετρελαίου θα γυρίσουν ανάποδα και τα όπλα της χώρας θα διασπαρούν σε όλο τον κόσμο, έγραψε ο Εργκίν Yildizoglu.

Το περιστατικό στη Μέκκα που σκότωσε τουλάχιστον 2.177 προσκυνητές κατά τη διάρκεια της ετήσιας περιόδου του Χατζ, τον περασμένο μήνα, έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Σαουδικού καθεστώτος να παρέχει ασφάλεια στους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος.

Η άνοδος της τρομακτικής ISIL η οποία βασίζεται στην ουαχαμπιτική σχολή σκέψης και η σαλαφιστική ισλαμική τρομοκρατία έχει ως αποτέλεσμα το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας να είναι συνδεδεμένο με τη διεθνή τρομοκρατία.

Η πτώση της δημοτικότητας του καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επίσης συνδέεται με τον πόλεμο στην Υεμένη. Ξεκίνησε χωρίς εξέταση των συνεπειών, κυρίως λόγω της "Ιράν-φοβίας" της Σαουδικής Αραβίας. Αυτός ο πόλεμος, όπως οι ειδικοί έχουν επισημάνει, δεν έχει δώσει κανένα αποτέλεσμα και εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Σαουδικό θησαυροφυλάκιο. Έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση η ικανότητα λήψης αποφάσεων του καθεστώτος, έγραψε ο Yildizoglu για την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Επίσης η Βουλή των Σαούντ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη μάχη στην επιχείρηση πετρελαίου της. Προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά για να διατηρηθεί ένα υψηλό τίμημα για το πετρέλαιο, προκειμένου να παραγκωνίσει τους αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από την αγορά. Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου είναι 90 δολλάρια ενώ η πραγματική τιμή είναι σχεδόν δύο φορές χαμηλότερη από αυτή. Τα έσοδα του ταμείου, η οποία είναι 80-90% από τις εξαγωγές πετρελαίου, σταδιακά μειώνονται.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα (διέρρευσαν στον τύπο την περασμένη εβδομάδα), που δείψχνουν ότι οι οικονομικές και οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται από το βασιλιά Salman, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής πίεσης αρχίζουν να φαίνονται στη χώρα.

Αλλά η μεγαλύτερη απειλή απ 'όλες μπορεί να είναι η αστάθεια στο εσωτερικό της ίδιας της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες από την εφημερίδα The Guardian, ένας πρίγκιπας της βασιλικής οικογένειας (του οποίου το όνομα ήταν απόρρητο), έγραψε μια επιστολή που απευθύνει στο παλάτι να προβεί σε πραξικόπημα εναντίον του βασιλιά και του γιού του Σαλμάν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η επιστολή έλαβε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των άλλων μελών της οικογένειας και του έθνους.

Η αυξανόμενη ένταση με το Ιράν και οι απειλές του Isil έχουν αρχίσει άμεσα να στοχεύουν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας κι όλα αυτά κάνουν τους Σαουδάραβες να είναι σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη γεωπολιτική κατάσταση.

Μέχρι πρόσφατα η Βουλή των Σαούντ αντιμετώπιζε όλους αυτούς τους γεωπολιτικούς κινδύνους με την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν βελτιώσει τους δεσμούς τους και αυτό είναι ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.