Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις στο Μεσανατολικο! Βρέθηκε πετρέλαιο στα Υψώματα του Γκολάν


Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ποσότητα των υδρογονανθράκων που θα βρεθούν θα κάνει το Ισραήλ αυτάρκες για πάρα πολλά χρόνια. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο γεωτρήσεις, έχουν αποκαλύψει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στα Υψώματα του Γκολάν. Ο επικεφαλής γεωλόγος Δρ Yuval Bartov είπε στο Channel 2 News, «Μιλάμε για ένα στρώματα με 350 μέτρα πάχος και αυτό που είναι σημαντικό είναι το πάχος και το πορώδες. Κατά μέσο όρο στον κόσμο στρώματα είναι 20-30 μέτρα πάχος , έτσι αυτό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο, οπότε μιλάμε για σημαντικές ποσότητες.»

Τρεις γεωτρήσεις έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί στις νότιες παρυφες του Γκολαν στις οποίες έχουν βρεθεί μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.
Η εκτίμηση μιλάει για δισεκατομμύρια βαρέλια, η οποία θα αρκει για την κάλυψη των αναγκών του Ισραήλ καθως η χώρα καταναλώνει περίπου 270.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του πετρελαίου στο έδαφος είναι μια πραγματικότητα, η κρίσιμη φάση τώρα είναι πόσο εύκολα μπορούν να εξαχθούν και αν συνεπάγεται υψηλό κόστος παραγωγής.
Σε μια περίοδο πολύ χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η εξόρυξη θα πρέπει να είναι σχετικά φθηνή για να κάνει την εκμετάλλευση του πεδίου κερδοφόρα.
Η γεώτρηση στα υψίπεδα του Γκολάν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων οι οποίοι φοβούνται μη αναστρέψιμη βλάβη σε φυσικά τοπία, χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αυτό είναι πιθανό να κάνει οποιαδήποτε δυνατότητα απόκτησης από την πιο μακρόχρονη διαδικασία που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια το έδαφος και την παραγωγή.
Πάνω και πέρα από τα γραφειοκρατικα και περιβαλλοντικά προβλήματα, υπάρχουν και οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι τα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία είχαν καταληφθεί από τη Συρία το 1967, ως κατεχόμενο έδαφος δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.