Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Ρωσία επιδιώκει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αίγυπτο


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διέταξε το υπουργείο Άμυνας, με τη συμμετοχή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, να έρθουν σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για τη διευκόλυνση των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών σε λιμάνια της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Το σχέδιο του πρωτοκόλλου αυτού δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των νομικών πληροφοριών του κράτους, περιέχει περιορισμούς στον ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων στις δύο χώρες. Δεν θα πρέπει να έχουν επί του σκάφους όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, βιολογικά όπλα, ραδιενεργές ουσίες, τοξικές χημικές ουσίες και ναρκωτικά.

Οι διαπραγματεύσεις για την απλούστευση στους περιορισμούς θα μπορούσε να κρατήσει πολύ καιρό, αλλά τώρα η Μόσχα προσπαθεί να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη Συρία και την επιδείνωση των σχέσεων της με την Τουρκία.

Ο πρώην διοικητής του Βορείου Στόλου, ναύαρχος Βιατσεσλάβ Ποπόφ θα τονίσει:
«Είχαμε, ήδη, συζητήσει με την Αίγυπτο για τον ελλιμενισμό των πλοίων μας στα αιγυπτιακά λιμάνια, αλλά τώρα ζητούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας λόγω των γεγονότων που έγιναν στη Συρία».

Ο ίδιος θα τονίσει ότι το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία εξυπηρετεί τα ρωσικά πλοία, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης σε περίπτωση αύξησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο θα ενισχυθεί η ικανότητα της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

«Το πιο σημαντικό θα είναι η ενίσχυσή μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ‘ισλαμικού κράτους’ στην ανατολική Μεσόγειο».

Θα τονίσει ωστόσο ότι πιστεύει ότι θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αντίδραση από τον πλέον ισχυρό λομπίστα συμφερόντων στον κόσμο- τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», όπως είπε, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ειδήσεων -Nsn 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.