Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Γιόγκα: Όταν η θρησκεία παρουσιάζεται σαν γυμναστική»


Η γιόγκα, σύμφωνα με την ιστορία, τις μεθόδους και τους στόχους της, όπως αυτοί παρουσιάζονται από πηγές του χώρου, αποτελεί όχι σωματική άσκηση, αλλά θρησκευτική πρακτική, η οποία έχει σήμερα εξαπλωθεί στον δυτικό κόσμο. Εκτός από τις αποκρυφιστικές ομάδες ανατολικής προέλευσης, η γιόγκα κατόρθωσε να μπεί και στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, ακόμα και στα σχολεία. Ο ισχυρισμός των οπαδών είναι ότι η γιόγκα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε φυλής, θρησκείας η δόγματος, αποκρύπτουν όμως ότι επί της ουσίας πρόκειται για αποδοχή συγκεκριμένων θρησκευτικών θέσεων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο στερεί από τον άνθρωπο την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής σε θέματα πίστης. Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, καθώς προσανατολίζει την πίστη σε απρόσωπο θεό, διδάσκοντας συγχρόνως την μετενσάρκωση και την αυτοσωτηρία με τη χρήση τεχνικών, αλλά και την χειραγώγηση της «πράνα», ενέργειας που, δήθεν, ενυπάρχει στο σύμπαν, δόγματα αντίθετα, όλα αυτά, με τα όσα ο Κύριος και οι άγιοι δίδαξαν.

Εκτός όμως από τα θεολογικά προβλήματα, η γιόγκα ενέχει και σωματικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, η Ένωση Γιόγκα στις Η.Π.Α. αναφέρει σε οδηγία της ότι παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, καθώς διατρέχουν κινδύνους σωματικής βλάβης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από αρχαία κείμενα του ινδουισμού, τα οποία προειδοποιούν ότι ακόμα και η χάθα γιόγκα μία από τις πιο «αθώες» μορφές γιόγκα είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο. Το γεγονός ότι ορισμένες ομάδες κάνουν ειδικά σεμινάρια γιόγκα για εγκύους και για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς το πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι αυτοί.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γιόγκα είναι ασφαλής για τους ενήλικες. Οι επιπτώσεις που έχει η γιόγκα στον άνθρωπο περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνες: διαταραχές συναισθηματικές, αίσθηση έντονου φόβου, αλλαγές χαρακτηριστικές στη διάθεση, κατάθλιψη, ξεσπάσματα έντονου θυμού, σωματικούς πόνους, αίσθηση απώλειας του σώματος, απώλεια, προσωρινή η μόνιμη, της λογικής κ.α.
Ο γκουρού Μουκτανάντα, ένας από τους ινδουιστές «δασκάλους», περιγράφει την τρομακτική κατάσταση στην οποία βρέθηκε κατά τη διάρκεια διαλογιστικής πρακτικής. Αναφέρει ότι άλλαξε ο τρόπος της φυσικής αναπνοής κι᾿ ότι ενώ εισέπνεε δεν μπορούσε να εκπνεύσει με αποτέλεσμα να γεμίζει η κοιλιά του αέρα. Ότι είχε αρρωστήσει από το φόβο του κι᾿ ότι άρχισε να παραληρεί «βλέποντας μικρά ανθρωπάκια» και παρακολουθώντας τον εαυτό του να τρελαίνεται. Αντιλαμβανόταν ότι πλέον δεν έλεγχε την κατάσταση, πως δεν ήταν ο ίδιος που διαλογιζόταν, αλλά ότι «ο διαλογισμός του επιβαλλόταν». Ένοιωθε το σώμα του να τινάζεται και είχε την αίσθηση ότι καίγεται. Όταν κάποια στιγμή τελείωσαν όλα αυτά, ο Μουκτανάντα έβγαλε το συμπέρασμα ότι είχε φτάσει στον φωτισμό. Φαίνεται τελικά ότι ο «φωτισμός» της γιόγκα οδηγεί τον άνθρωπο σε καταστάσεις, που η μεν επιστήμη μπορεί να χαρακτηρίσει «σχιζοφρένεια», αλλά, που η γνώση της Εκκλησίας τις προσδιορίζει ως «δαιμονισμό».

Ολοκληρώνοντας θα υπογραμμίσουμε ότι για όποιον θέλει να αθληθεί, υπάρχουν καταξιωμένα συστήματα γυμναστικής, με μεγάλη ποικιλία σωματικών ασκήσεων, όπως η Σουηδική Γυμναστική κ.α, που δεν συνδέονται με θρησκευτικές πρακτικές, ούτε αποτελούν κίνδυνο για τη λογική η και τη ζωή του ασκουμένου. Όποιος θέλει να αθληθεί, μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα από αυτά.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και οι ερωτήσεις που έγιναν ανέδειξαν το πρόβλημα της αλλοίωσης του Ορθοδόξου φρονήματος αλλά και της επιτακτικής ανάγκης ενημέρωσης του Ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.