Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Αυτό είναι το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου


Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Μετά από 962 χρόνια οι Προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντώνται στην Κρήτη, από τις 16 έως 27 Ιουνίου 2016, για την πρώτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδό τους μετά το Σχίσμα του 1054.

Το CNN Greece παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα, το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου και των εκδηλώσεων που συνοδεύουν τη διοργάνωση. Οι ηγέτες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κάθονται σε κοινή τράπεζα για να συζητήσουν εκκλησιαστικά θέματα, προκειμένου να δώσουν το στίγμα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, θα ασχοληθούν και με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό για το οποίο θα στείλουν μήνυμα.
 
Η ατζέντα της Πανορθόδοξης

- Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο
- Ορθόδοξη Διασπορά, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του,
- Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού (για το θέμα θα τοποθετηθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είχε επισημάνει το CNN Greece σε ρεπορτάζ του),
- Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα,
- Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το χριστιανικό κόσμο.

 

Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

- Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα
- Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη
- Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού
- Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής
- Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Mαϊου μεταβαίνουν στην Κρήτη (στο Ηράκλειο και στα Χανιά), τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής, που συγκρότησε το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία που θα συμβάλλουν στη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Το CNN Greece παρουσιάζει το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου. Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίαυλο επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 


 
Το πρόγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Τροποποιήσεις ενδέχεται να γίνουν στις ώρες ή ακόμη και να προστεθούν περιφερειακές εκδηλώσεις. Τα βασικότερα σημεία του προγράμματος είναι:
 
Πέμπτη 16 Ιουνίου

20.00 Επίσημο δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
 
Παρασκευή 17 Ιουνίου

09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
 
Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου
Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.
 
Τρίτη 21 Ιουνίου

Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας.
Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

 Τετάρτη 22 Ιουνίου
Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
 
Πέμπτη 23 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
 
Παρασκευή 24 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.
 
Σάββατο 25 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
 
Κυριακή 26 Ιουνίου

Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Πηγή:  http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου