Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η Νέα «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» της Στρατιωτικής Γερμανικής Πολιτικής… σπάει από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα!!


Η νέα Λευκή Βίβλος στη στρατιωτική πολιτική της Γερμανίας προβλέπει πως το Βερολίνο θα λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά αποκαλύπτει και την αντίφαση μεταξύ των στόχων των ευρωπαϊκών χωρών και του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει ο αναλυτής, Joaquin Flores

Την Τετάρτη το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη νέα Λευκή Βίβλο της Γερμανίας σχετικά με την πολιτική ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, η οποία προβλέπει πως η χώρα να θα αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα.

«Το οικονομικό και πολιτικό βάρος της Γερμανίας σημαίνει ότι έχει καθήκον να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους υπερατλαντικούς εταίρους, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην εισαγωγή.

Ο Joaquin Flores, δήλωσε ότι το έγγραφο αποκαλύπτει κάποιες αντιφατικές τάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, και θέτει το ερώτημα κατά πόσο η Γερμανία θα παίξει έναν αυξημένο στρατιωτικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ή μέσα σε ένα νέο ευρωπαϊκό στρατό.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι απόλυτα χαρούμενες για αυτή την ιδέα, εκτός αν ο ευρωπαϊκός στρατός είναι απλώς ένα μέρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι ό, τι έχουν οι άνθρωποι πίσω από αυτό τον στρατό της ΕΕ στο μυαλό τους».

«Από τη μία πλευρά έχετε αυτή την ώθηση για το ΝΑΤΟ για πιο σαφή έλεγχο των κρατών μελών της, ότι οι ΗΠΑ θα κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, ιδίως σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρασία.»

«Από την άλλη πλευρά, θα πάμε να δούμε αυτήν την επιθυμία μεταξύ των ευρωπαϊκών ελίτ να έχουν τη δική τους εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να θέλουν να έχουν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μπορεί να μην θέλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά της Συρίας».

Η ίδια η Αμερική είναι σε σύγκρουση για το στρατό της ΕΕ? Αφενός γνωρίζει ότι ο στρατός είναι ταλαιπωρημένος από την παρουσία του στην Ευρώπη, αλλά μικρότερη παρουσία σημαίνει μικρότερη πολιτική επιρροή.

Η επιθυμία του γερμανικού κοινού για να αναλάβει ένα τέτοιο ηγετικό ρόλο, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή ενός ευρωπαϊκού στρατού, είναι επίσης αμφίβολη.

Άλλα μέλη της ΕΕ είναι πιθανό να έχουν αντικρουόμενες απόψεις για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας στην Ευρώπη, καθώς και τη δυνατότητα ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Flores είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει την αιώνια αντίθεσή του στην ιδέα.

«Η ιστορική στρατιωτική αντιπαλότητα μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας τροφοδοτήθηκαν αρκετά σκόπιμα, αρκετά συνειδητά από την Αγγλία για αρκετούς αιώνες.»

«Αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ συνδεδεμένο με το ρόλο που οι ΗΠΑ κληρονόμησαν από την Αγγλία, και εξακολουθούν να εφαρμόζουν»

«Μπορούμε να δούμε πιο καθαρά ότι ο ρόλος τους στην ΕΕ σε όλο το μήκος και το ΝΑΤΟ υπήρξε αυτή η ζώνη μετάδοσης της αμερικανικής ισχύος, για τον έλεγχο της Ευρώπης χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.