Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Δύο μυρωδικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση


Δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο όταν τα συστατικά τους δρουν συνδυαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Ρωσία.

Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία της όρασης μέχρι την ενδυνάμωση των οστών. Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
 
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Η ίδια ουσία αντλείται από τα φύλλα του δέντρου Ateleia glazioviana Baill, το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία, και έχει αντιμιτωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη διαίρεση των κυττάρων (μίτωση) ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.


Ο καθηγητής Alexander Kiselyov από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως η ανάπτυξη της νέας μεθόδου παραγωγής της σύνθετης ουσίας από φυσικές πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καλύτερων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Natural Products.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.